Măsuri speciale luate de pompieri pentru noaptea de Înviere
Publicat de Adina Sîrbu, 15 aprilie 2023, 07:48
Aproximativ 800.000 de credincioşi vor participa la slujbele religioase în noaptea de Înviere – estimează IGSU.
Circa 5.000 de pompieri acţionează, zilnic, la nivel național, în perioada Sărbătorilor Pascale, cu peste 3.700 de mijloace tehnice, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. „Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 500 de echipaje SMURD, dintre care peste 320 de echipaje încadrate de pompieri paramedici, 32 unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament nou născuţi), 73 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum şi 120 echipaje pentru descarcerare”, arată sursa citată.
În noaptea de Înviere vor fi dislocate mai multe echipaje de intervenţie la bisericile şi mănăstirile unde este aşteptat un număr mare de credincioşi. Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, IGSU recomandă atât preoţilor, dar mai ales enoriaşilor să fie prudenți cu utilizarea lumânărilor şi a candelelor aprinse în timpul derulării slujbelor religioase, precum și evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse în locuinţă, în afara unor suporturi care nu pot lua foc. De asemenea, IGSU solicită șoferilor să nu blocheze accesul autospecialelor de pompieri spre lăcașurile de cult.
Pentru asigurarea măsurilor specifice pentru prevenirea situațiilor de urgență pe timpul oficierii Slujbei de Înviere, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” al județului Constanța are angrenate în proximitatea a 16 lăcașuri de cult de pe raza județului, în care se preconizează un aflux mare de cetățeni, 13 echipe de primă intervenție și 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă cu 32 de subofițeri precum și 10 inspectori de prevenire;
Pentru gestionarea situațiilor de urgență la nivelul județului, inspectoratul este pregătit să intervină, zilnic, cu 25 de autospeciale de stingere cu apă și spumă, 6 autospeciale de salvare și intervenție la înălțime, 4 autospeciale de descarcerare, 10 ambulanțe de prim ajutor medical și asistență medicală de urgență, 1 ambulanță de terapie intensivă mobilă, 3 autospeciale de transport personal și victime multiple, iar aproximativ 200 de cadre se vor afla în tură de serviciu la nivelul celor 10 subunități de intervenție.
Totodată, pentru asigurarea unei intervenții prompte și optime, ISU Dobrogea a operaționalizat 4 puncte temporare de stingere în zonele vulnerabile din județ (Valea Dacilor, Valu lui Traian, Agigea și Ciocârlia).
Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu în această perioadă, și pompierii militari ai ISU Delta Tulcea vor fi la datorie și vor asigura intervenția imediată, cu mijloacele din dotare, în cazul producerii unei situații de urgență.
De asemenea, în noaptea de Înviere, jandarmii tulceni vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică pe timpul oficierii slujbelor de înviere în zona lăcașurilor de cult din municipiul și județul Tulcea, Măcin și Babadag, dar și pe căile de acces către acestea. În municipiu, vom fi prezenți la Catedrala Sf. Nicolae, Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Sfânta Treime, Capela militară, Biserica Înălțarea Domnului, dar şi în zona mănăstirilor Saon, Cocoşu, Celic-Dere, Valea Teilor și Izvorul Tămăduirii.
Redactgor online: Adina Sîrbu