Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Constanța: ”Învierea lui Iisus”, icoană țărănească pictată pe sticlă
Publicat de Adina Sîrbu, 15 aprilie 2023, 15:37
În tradiția satului românesc, sărbătorile de Paști s-au bucurat întotdeauna de cea mai aleasă cinstire, conservând practici ritual-ceremoniale și forme specifice de exprimare a spiritualității.
În icoanele pictate pe sticlă, zugravii țărani au reprezentat principalele momente din Săptămâna Patimilor prin teme precum: ”Intrarea lui Iisus în Ierusalim”, ”Cina cea de Taină”, ”Răstignirea”, ”Punerea în mormânt”, ”Plângerea lui Iisus”, ”Pogorârea la iad”, ”Învierea”.
Icoana prezentată este pictată pe sticlă de iconarii transilvăneni din renumitul centru de la Șcheii Brașovului și are ca temă ”Învierea lui Iisus” într-o variantă de influență apuseană, mai apropiată țăranului de a imagina scena.
Compoziția icoanei îl are în centru pe Iisus cu mantie roșie bogat faldată, ridicându-se din mormânt într-o mandorlă de raze și nori, purtând steagul biruinței asupra morții. Trupul său este parțial descoperit, lăsând să se întrevadă semnele patimilor. Pe piatra tombală se află în partea dreaptă un înger îngenunchiat, iar în partea stângă două dintre sfintele femei venind cu mir la mormânt.
În planul apropiat al compoziției apar siluetele contorsionate ale soldaților care păzeau mormântul, purtând veșminte militare în tonuri de roșu, galben și albastru. Coifurile și tunicile din zale ale unora sunt acoperite cu foiță de aur.
Pe fundalul scenei, tratat cu verde crom, apar proiectate siluetele unor construcții arhitectonice sugerând cetatea Ierusalimului.
Inscripția cu caractere chirilice este plasată în colțul superior drept, conținând parțial tema iconografică – ”Învier(ea) D(omnu)lui ”, iar nimbul cruciat și aurit al lui Iisus poartă literele grecești ”O.Ꞷ.N” (Cel ce este).
Icoana este pictată cu tempera pe glajă (sticlă de manufactură), prezintă rama originală din lemn băițuit și este datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Icoana ”Învierea lui Iisus” din Șcheii Brașovului se află în colecția Muzeului de Artă Populară Constanța din anul 1991.
Muzeul de Artă Constanța/ Redactor online: Adina Sîrbu