Atenție de unde vă aprovizionați pentru masa de Paști! Peste 80% dintre vânzătorii din piețe simulează doar că sunt producători – susține șeful ANPC
Publicat de Adina Sîrbu, 15 aprilie 2023, 09:04
Miei vânduți din portbagaj, ouă vechi, cozonaci gătiți de persoane fizice fără a se ști din ce ingrediente și în ce condiții, legume murdărite cu pământ, pentru a părea din grădină, sunt doar câteva dintre descoperirile inspectorilor de la Protecția Consumatorului în această perioadă.
Peste 80% dintre cei care vând în piețe simulează doar că sunt producători – a atras atenția șeful ANPC, Horia Constantinescu. Într-un interviu la RRA, el a spus că și prețul prea mic ar trebui să fie un semnal de alarmă și a oferit câteva sfaturi pentru a nu fi păcăliți:
Prețul mic nu trebuie să fie criteriul principal, pentru că nu de puține ori s-a dovedit că acolo unde era un preț foarte mic de fapt se ascundeau foarte multe nereguli. Cumva, în componența prețului intră și respectarea tuturor acestora, pentru că a păstra carnea sau ouăle sau oricare dintre produsele specifice acestei perioade în condiții legale cu siguranță generează costuri suplimentare pentru producători. Și dacă tot vorbim despre producători, nu de puține ori am descoperit în acțiunile de control că vorbim de falși producători, în sensul că aceștia eventual achiziționau mărfurile din zonele en gros și doar pretindeau a fi cei care le-au și crescut, în cazul mieilor, sau adus la piață, în cazul ouălor și al celorlalte produse specifice.
În cazul mieilor, aspectul cărnii trebuie să fie unul neuscat. De asemenea, ouăle cu siguranță nu pot fi achiziționate numai pentru că sunt murdare și, credem noi, că provin dintr-un cuibar – pentru că am întâlnit situații în care ouăle cumpărate din comerț erau ulterior murdărite, tocmai pentru a păcăli vigilenţa consumatorilor. Legumele, de asemenea, nu trebuie să fie murdare pentru a proveni din grădină. Cele mai multe dintre cele pe care le-am verificat noi, în piețe, erau murdărite într-o formă intenționată, pentru a părea proaspete, din grădină, în condițiile în care ele de fapt proveneau din en gros-urile specifice.
Un alt avertisment vine din partea InfoCons:
Știaţi că masa de Paşte poate ajunge până la 163 E-uri, 31,86 grame de sare şi 208,6 grame de zahăr ?! Masa de Paşte începe adesea cu un aperitiv format din pâine, mezeluri, iar alături de acestea se găsesc câteva sosuri de ketchup, muştar şi maioneză. Acest aperitiv ajunge până la 83 E-uri, 31,6 grame de sare şi 69,8 grame de zahăr pentru un singur fel de mâncare. Dacă vă îndreptaţi către nelipsitul cozonac, îngheţată, bomboane de ciocolată, croissant de ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeţi să consumaţi până la 40 de E-uri şi 116,1 grame de zahăr doar pentru desert. Pe lângă acestea, veţi consuma şi un suc tip ceai, o băutură energizantă sau poate o bere cu fructe, adăugându-se încă 29 E-uri şi 22,7 grame de zahăr. Astfel, doar pentru desert consumaţi 69 E-uri şi 138,8 grame de zahăr! După masa de Paşte, consumaţi o gumă de mestecat, adăugând astfel încă 11 E-uri.
Informaţii despre produsele de pe masa de Paşte se pot afla prin accesarea aplicaţiei gratuite InfoCons. Astfel, aceasta redă consumatorilor direct pe telefonul mobil numărul de E-uri şi tipurile acestora, cantitatea de sare, cantitatea de zahăr, numărul caloriilor, alergenii, precum şi ingredientele din produsele folosite la masa de Paşte.
De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicaţia InfoCons, consumatorii îşi pot seta cantitatea de produs pe care urmează să o consume, iar aplicaţia le va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr şi caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată, dar şi cât trebuie să meargă, pedaleze sau alerge pentru a arde caloriile consumate.
Aplicaţia InfoCons este un instrument indispensabil pentru consumatori, mai ales în contextul în care la o singură masa de Paşte consumăm cu 537% mai multă sare şi cu 734% mai mult zahăr decât cantităţile recomandate pe zi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv 5 grame de sare şi 25 grame de zahăr – notează AGERPRES.
RRA, AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com