Crescătorii de oi dobrogeni vând carnea de miel în țară, dar și peste hotare
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 aprilie 2023, 10:19
Crescătorii de oi dobrogeni vând carnea de miel în țară, dar și peste hotare.
Carnea de miel este la mare căutare, zilele acestea. Fermierii care o comercializează spun că prețul este ”decent”, dar cei mai mulți dintre cumpărători consideră că mielul este scump.
Despre vânzarea mieilor, în această perioadă, dar și despre modalitatea prin care crescătorii de oi își valorifică producția în restul anului, a aflat detalii Nicu Ispas, din discuția cu primarul comunei tulcene Stejaru, inginerul zootehnist, Dumitru Enache.
Prețul cărnii de miel generează în preajma sărbătorilor pascale păreri pro și contra, de la consumatorii care invocă scumpirile la produsele alimentare, până la crescătorii de oi care aduc în discuție creșterea costurilor cu utilitățile. Piața liberă este cea care până la urmă va decide dacă prețul de anul acesta al cărnii de miel a fost unul care să țină cont de bugetul fiecăruia.
Redactor: Domnule primar Enache, cum decurge comercializare a cărnii de miel în această perioadă în comuna Stejaru?
Dumitru Enache: Acum este sezonul de vârf pentru noi, crescătorii de oi și încercăm să ne valorificăm marfa la un preț decent, pentru că prețul de cost al mielului a fost foarte scump în această iarnă.
Ce efective dețin fermierii de la dvs. din comună?
Anul acesta sunt în jur de 7000 oi mame și 2500, aproape 3000 de capre, mame.
În afară de sărbătorile pascale, ce variante de comercializare mai au fermierii din comuna Stejaru?
Fermieri din comuna Stejaru și toți fermierii din Dobrogea avem marea șansă pentru că avem piața arabă acasă la noi, firmele românești, împreună cu firmele mixte român-arabe. Exportăm marfa direct la ei la un preț puțin mai buni decât ceilalți fermieri din țară, din România, mai ales că noi suntem crescători din moși-strămoși. Ne-am axat foarte mult pe îngrășare a tineretului ovin, pe sistem intensiv la stabulație liberă, așa că o mare parte dintre crescătorii de oi din Stejaru au renunțat la efectiv un matcă la oi-mame și am început să creștem mieii pentru carne pentru piața arabă, în special.
Redactor – Nicu Ispas / redactor online – Daniel Țăndăreanu