CONSTANŢA: Tezaurul de Sculpturi de la Tomis poate fi admirat de turiştii care ajung la mare în minivacanţa de Paşte

Publicat de Doina Sirbu, 13 aprilie 2023, 13:46
Ceea ce au crezut inițial că este o mare păcăleală, s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din Dobrogea. Pe 1 aprilie, de Ziua Păcălelii, în anul 1962, cu ocazia unor săpături civile efectuate în zona fostei gări a orașului Constanța s-a descoperit uluitorul Tezaur de Sculpturi de la Tomis cu 24 de statui, printre care și Șarpele Glycon, piesă unică în lume. Aceste comori pot fi admirate de turiștii care ajung la malul mării, în minivacanța de Paște, vineri și sâmbătă.
S-au împlinit, luna aceasta, 61 de ani de când a fost scos la lumină de sub pământul cetății Tomis, cel mai important tezaur din câte au fost dăruite vreodată Dobrogei. De Ziua Păcălelii, la 1 aprilie 1962, în zona fostei gări a orașului Constanța, sub un terasament feroviar ce data din a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost dezvelită o groapă în care au fost ascunse laolaltă 24 de sculpturi remarcabile. Arheologii și-au spus la început că este o păcăleală de 1 aprilie, dar nu a fost deloc așa, ne spune muzeograful Oana Grigoruță.
„Se pare că atunci când a fost anunțat telefonic despre aceasta, directorul muzeului, Vasile Canarache, a refuzat să se prezinte, crezând că este vorba despre o farsă. Abia după ce a fost trimis cineva ca să explice situația a fost de acord să meargă la fața locului. Arheologii au constatat că nu este vorba despre o descoperire izolată, ci despre un număr mai mare de piese sculpturale cu caracter religios, datate în secolele II, III după Hristos”, a declarat muzeograful Oana Grigoruță.
Tezaurul, compus din 24 de statui și reliefuri, aparțineau unor divinități din Panteonul religios greco-roman. Din impresionantul ansamblu statuar, muzeograful Oana Grigoruță ni le amintește pe cele mai importante, unele fiind prezentată și în cadrul unor expoziții internaționale
„Șarpele Glycon, piesă unicat în lume, Fortuna cu Pontos, protectorii orașului Tomis, Cavalerul Trac și altele”, a mai spus muzeograful Oana Grigoruță.
Turiștii care vor să vadă aceste comori antice în minivacanța de Paște pot veni la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, vineri, între orele 9:00 și 17:00, și sâmbătă, între orele 9:00 și 14:00. De Paște, Muzeul de Istorie constănțean va fi închis, la fel și celelalte muzee teritoriale.
Redactor: Silvia Pascale/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă Radio Constanţa, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța