7 aprilie marchează Ziua Mondială a Sănătății – “Avem o pandemie de decese evitabile și tratabile”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 aprilie 2023, 08:54
Peste 100.000 de romani mor anual din cauza unor boli care pot fi prevenite sau tratate.
7 aprilie marchează Ziua Mondială a Sănătății, iar sloganul din acest an este “Sănătate pentru toți”. Un raport referitor la starea de sănătate în Uniunea Europeană arată, însă, că românii ajung prea târziu la medic și zeci de mii de oameni mor anual din cauza unor boli care puteau fi evitate sau tratate.
Bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze ale deceselor din țara noastră. Dacă afecțiunile oncologice nu pot fi în totalitate prevenite, cu totul alta este situația în cazul celor cardiovasculare, spune doctorul Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiolog revenit în țară după 11 ani petrecuți în spitalele din Germania:
În principiu, toate bolile cardiovasculare sunt prevenibile și prevenția este de cea mai mare importanță și asta este trendul și afară. Bolile cele mai importante care ne confruntăm sunt hipertensiunea arterială, boala coronariană, probleme valvulare, dar la ce stăm noi prost în România este screening-ul.
Atitudinea față de controalele preventive este principala diferență între pacienții din România și Germania, spune medicul cardiolog Valentin Leica, întors și el în Constanța după 12 ani:
Pacienții din Germania sunt mai învățați pe partea de prevenție decât de tratare. Pacient german vine la control regulat, respectă medicația și nu numai. Se duce și înainte de a apărea simptomele. Ăsta este un lucru cheie. Mai bine prevenim decât să tratăm.
Dacă în Germania pacienții sunt obișnuiți să meargă la controale preventive, în România nu doar că lipsesc programele eficiente, dar de multe ori bolnavii nu găsesc medici care să îi trateze, arată doctorul Bogdan Pană, medic primar sănătate publică și management sanitar:
Dacă te uiți la regiunea de Sud Est și în strategia națională de sănătate, 36% din pacienții oncologici din Constanța pleacă să trateze în alte județe, în principalul București. Dacă te uiți la bolile cardiovasculare, mai specific la infarct, vedem că 3-4% mai apucă să ajungă în alte județe.
Așa se ajunge în situația ca în România să moară anual zeci de mii de oameni din cauze care puteau fi prevenite sau tratate, mai spune medicul Bogdan Pană:
Raportul de stare de sănătate din Uniunea Europeană pe 2021 arată că noi avem cele mai mari parte de mortalitate prevenibilă sau tratabilă din Uniunea Europeană. Asta pentru România înseamnă așa: 67500 de decese prevenite și 6332 de decese tratate. Adică indicatorul acesta măsoară oamenii care au murit, deși se putea ca boala o să fie prevenită sau tratată. Dacă ne adunăm la regiunea de Sud-Est cum este definită, în cele șase județe vorbim de 8781 de decese prevenibile, 6315 decese tratabile pe an. Și dacă venim la județul Constanța o să vedem 2300 de decese prevenibile și 1609 de decese tratabile din cele 10.000 de decese care se întâmplă anual în județ. Ca vă dați seama ce înseamnă aceste cifre ca să vedeți amplitudinea, toată pandemia COVID, de când a început pandemia și până azi, a însemnat 67.000 de decese. Deci, cu alte cuvinte, avem o pandemie de decese evitabile și tratabile care se întâmplă în fiecare an.
Specialiștii atrag atenția că pentru tratarea unor boli grave, cum sunt cele oncologice, cheltuielile sunt uriașe în comparație cu fondurile necesare pentru programele de prevenție.
Reporter – Cătălina Radu / redactor online – Daniel Țăndăreanu