Proteste ale fermierilor sunt anunțate vineri. În județul Tulcea, acțiunea va avea loc în Vama Isaccea
Publicat de Adina Sîrbu, 6 aprilie 2023, 09:56
Fermierii organizează mâine proteste în țară, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.
Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.
Între timp, cozi kilometrice de tiruri cu recolta de grâu românesc se blochează la intrare în Portul Constanţa, unde sunt preluate şi cantităţi mari de cereale ucrainene.
Într-un interviu la RRA, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicu Vasile, a vorbit despre problemele fermierilor: Fermierii români nu reuşesc să mai vândă cerealele pe care le-am produs la preţul de cost, ci mult mai jos. În afara faptului că stricăm infrastructura României, aceste mijloace de transport rutier sunt încărcate la capacitate mximă, camioanele româneşti n-au voie decât cu încărcătură utilă până în 40 de tone. Dacă în urmă cu un an de zile, comunitatea europeaană importa 346.581 de tone de grâu, astăzi când discutăm, comunitatea europeană a importat peste 4.453.536 de tone. În urmă cu un an de zile, tot ce însemna importul de cereale la nivelul comunităţii europene din Ucraina nu depăşea 29%. În clipa de faţă, cerealele din Ucraina depăşesc 70% din importurile de cereale ale comunităţii europene. Avem cereale româneşti în depozite, dar nu putem vinde întrucât costurile de producţie sunt mai mici decât costurile de livrare, de vânzare, iar în momentul în care am vinde aceste produse, având pierdere, fermierul român va fi impozitat la fel ca şi când ar fi profit, conform legislaţiei din România.
La proteste vor participa și 100 de fermieri din Nădlac, din vestul țării, nemulţumiţi de efectele deciziilor autorităţilor europene privind liberalizarea comerţului cu produse agricole şi agroalimentare din Ucraina, situaţia a generat un dezechilibru grav al pieţii de cereale din România, după cum a declarat Milan Kelo, preşedintele Cooperativei Fermierul Nădlăcan: Noi avem nevoie de o piaţă funcţională. Noi nu avem nicio problemă cu acest coridor, nu avem nicio problemă cu Ucraina, nu suntem împotriva ca această ţară să fie ajutată. Noi avem o problemă cu autorităţile, în primul rând din România. Dacă s-ar face controale DSV în vamă şi s-ar pune de o ştanţă, de exemplu, pe fiecare camion şi s-ar urmări trasabilitatea mărfii şi ar fi descărcată doar pentru vapoare care merg în afara Uniunii Europene, n-am avea nicio problemă.
Protestul fermierilor va avea loc între orele 12.00 şi 15.00, acțiunea fiind inţiată de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, care reuneşte patru mari asociaţii ale fermierilor din România.
Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.
La Tulcea, fermierii vor protesta în Vama Isaccea.
RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu