Procurorii cer în instanţă arestarea elevului care a rănit cu cuţitul profesoara de japoneză. Ei spun că adolescentul a premeditat atacul

Publicat de Doina Sirbu, 6 aprilie 2023, 15:45
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au solicitat astăzi, instanţei ca elevul de 16 ani de la Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Bucureşti, care miercuri a atacat cu un cuţit şi a rănit o profesoară de limba japoneză, să fie arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile.
Anchetatorii susţin că adolescentul a premeditat atacul şi a plănuit modul în care a acţionat.
„La data de 05.04.2023, în jurul orei 12,30, în timp ce persoana vătămată, în vârstă de 26 de ani, profesoară la un liceu din municipiul Bucureşti, începuse ora de predare la clasa a X-a şi împărţea foile cu teste către elevi, în momentul în care a ajuns la banca inculpatului, acesta din urmă a lovit-o cu un cuţit în gât, provocându-i o plagă înjunghiată în regiunea cervicală anterioară. Inculpatul a premeditat săvârşirea faptei prin aceea că s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă, a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acţioneze şi s-a înarmat cu un cuţit. Din modul în care a acţionat, lovind victima cu o armă cu potenţial letal într-o zonă vitală, rezultă că inculpatul a acceptat că acţiunile sale pot duce la decesul victimei, care nu s-a produs din hazard”, spun procurorii.
Şi Asociaţia ,Şcoala Încrederii” a organizat astăzi, a conferinţă pe tema bullyingul-ui şi a violenţei în şcoli. Şi asta în contextul în care agresiunile verbale şi fizice iau o amploare din ce în ce mai mare în şcoli. Concret, unul din doi elevi este ameninţat, umilit sau victimă a unei violenţe fizice, iar 4 din 5 copii asistă la situaţii de bullying.
Pe de altă parte, în urma incidentului de miercuri, şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov solicită directorilor de unităţi de învăţământ şi Poliţiei creşterea numărului activităţilor de conştientizare şi prevenţie a violenţei şcolare.
‘Constatăm cu stupoare că actele de violenţă şcolară devin din ce în mai frecvente şi ajung să vizeze şi conflicte profesor – elev. (…) Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) se declară şocată şi speră că organele calificate vor lua toate măsurile legale împotriva elevului agresor. De asemenea, înaintăm directorilor şi Poliţiei rugămintea de a creşte frecvenţa activităţilor de conştientizare şi prevenţie a violenţei şcolare şi vom organiza şi noi la nivelul asociaţiei şi nu numai’, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov consideră necesară implicarea atât la nivel personal, cât şi instituţional astfel încât cazuri precum cel petrecut miercuri să nu se mai repete.
‘Violenţa şcolară nu este o glumă, este o problemă serioasă, gravă şi mult mai aproape de noi decât credem, iar fiecare dintre noi, atât la nivel personal, cât şi instituţional, trebuie să se implice, pentru a o rezolva cât mai repede, pentru a ne asigura că asemenea cazuri nu se vor mai repeta’, se afirmă în comunicat.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că incidentul de miercuri este unul regretabil şi reprezintă un semnal de alarmă.
„Incidentul regretabil de astăzi, în care o profesoară a fost rănită de un elev în sala de clasă, este un semnal de alarmă care se adaugă celorlalte situaţii care ne-au atras atenţia asupra importanţei pe care trebuie să o acordăm siguranţei în mediul şcolar. Condamn cu fermitate orice act de agresiune din şcoală, fie ea fizică sau verbală, îndreptat asupra membrilor comunităţii şcolare! Avem nevoie ca şcoala să fie un loc în care atât copiii, cât şi profesorii să se simtă în siguranţă. Am convingerea că iniţiativele instituţionale – regulamente, proceduri, activităţi în comun cu parteneri instituţionali – trebuie să fie dublate de o atitudine responsabilă a tuturor celor implicaţi în educaţie şi de un parteneriat real şcoală-familie. Doar în acest fel, incidente zguduitoare, asemeni celui de astăzi, vor putea fi prevenite”, a scris ministrul pe Facebook.
De asemenea, şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi-a exprimat îngrijorarea privind cazul petrecut la Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Bucureşti.
„Şcolile din România pot deveni un spaţiu periculos! Elevii şi angajaţii din învăţământ au nevoie de protecţie! (…) Din păcate, asistăm la o escaladare a acestei situaţii care poate să devină dramatică! Spaţiul şcolar a devenit deja unul nesigur, dacă ne gândim doar la cele petrecute în ultima perioadă, când am asistat la acte de violenţă, ameninţări, abuzuri sau consum de droguri. Sunt tot mai multe cazuri în care elevii devin violenţi cu proprii colegi sau cu profesorii lor. Se impune intervenţia de urgenţă a Guvernului României şi a Parlamentului pentru a crea un cadru legislativ care să transforme şcoala într-un spaţiu al siguranţei şi al integrităţii fizice şi psihice, nu unul al pericolului, cum deja se întâmplă în acest moment”, semnalează sindicaliştii într-un comunicat.
Mai mult decât atât, FSLI spune că în anul 2018 a depus în Parlament un proiect de act normativ privind protecţia cadrelor didactice, „care a fost pur şi simplu ignorat de aleşii acestei ţări”. FSLI afirmă că este obligatorie o astfel de lege pentru a oferi siguranţă cadrelor didactice, cât şi elevilor.
În urma atacului de miercuri, profesoara de japoneză a suferit o plagă superficială care a necesitat sutură, nefiind nevoie de internare. Ea era stabilă, conștientă şi cooperantă, au transmis cadrele medicale de la Spitalul Universitar.
Redactor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com