Cotațiile la ”Bursa mielului” în Dobrogea
Publicat de Adina Sîrbu, 6 aprilie 2023, 14:12
Se apropie Paștele și, ca de obicei, ne calculăm costurile mesei de sărbători. Suntem interesați să aflăm care vor fi, orientativ, prețurile la carnea de miel, la cât o putem găsi la crescători, dar și la tarabele din piețe. Laurențiu Despina a dialogat pe acest subiect cu Valentin Marian, secretarul general Asociației Crescătorilor de Ovine.
Valentin Marian: La ora actuală prețul de piață încă nu e format, în afară de prețul în viu pentru fermele de îngrășare și eventual export în țările pentru Paștele catolic, prețuri care variază între 18,50 lei și 19 lei în viu. Cu atât se cumpără la femele de îngrășare, ori mielul tăiat se dublează, cu 50% randament, se dublează prețul. În ceea privește carnea, mielul tăiat, săptămâna care vine probabil se va forma prețul de piață. Oricum de la crescător va pleca în jur de 35 de lei maxim, de la poarta fermei. Dar adus la piață sunt convins că prețurile vor sări de 38 – 40 de lei. Acolo, la piață, se cumpără mai puțin cu mielul și depinde ce iei. Dacă iei pulpă, nu o să găsești cu 35 – 40 de lei, ci pulpa o să fie pe la 60 de lei. Dacă vrei cotlet, la fel, dar dacă vrei jumătate de miel, se negociază.
Putem anticipa că va exista o ofertă consistentă din partea fermierilor?
Valentin Marian: O parte dintre ei au plecat la fermele de îngrășare, însă piața de Paști va fi acoperită fără nicio problemă. La piața țărănească, la piețele din oraș, la ferme, marfă este fără nicio problemă și pentru sărac, și pentru bogat.
Dacă e Paște, e și telemea de oaie. Vorbim de o trufanda și de prețuri pe măsură?
Valentin Marian: 38 – 40 de lei kilogramul, cam pe aici, la piața țărănească. Dar dacă mergi în comerț, va fi mai mult probabil, depinde de proveniență.
Dacă aveți recomandări pentru cumpărători în această perioadă…
Valentin Marian: Să nu cumpărăm miel de pe marginea șanțului, de la oricine! Eu nu recomand! Dar de la fermă și din piețele organizate, supravegheate și controlate sanitar-veterinar, fără nicio problemă. Piețele sunt verificate, controlate, sunt asistenți acolo, veterinari, doctori, totul este sigur. Fermele sunt asistate în teren de către medicii de liberă practică, animalele sunt verificate deja acolo, iar la piață, când ajunge marfa este verificată de medicii veterinari.
Redactor: Laurențiu Despina/ Editor online: Adina Sîrbu