CONSTANȚA: Spitale noi – doar private, cele de stat – pe hârtie

Publicat de Adina Sîrbu, 6 aprilie 2023, 07:31
De mai bine de 20 de ani, constănțenilor li se promit spitale noi, dar, până în prezent, nici măcar un proiect nu s-a materializat. Speranțe sunt acum pentru proiectele finanțate prin PNRR. Totuși, în județul Constanța au apărut unități sanitare noi, unele construite de la zero, dar toate sunt private. Ultimul deschis este dedicat oncologiei și bolilor cardiovasculare, așa cum va fi și cel pe care intenționează să îl ridice Primăria Constanța. Ce dotări are noul spitalul privat și în ce condiții pot beneficia asigurații de ele a aflat Cătălina Radu.
Pentru asigurați, veștile sunt parțial bune. Noul spital dedicat oncologiei și bolilor cardiovasculare, deschis la Ovidiu, se poate lăuda cu suficienți medici și aparatură performantă. Directorul medical dr. Nicolae Ciufu spune că unele echipamente sunt unice în Dobrogea și chiar în țară:
Acceleratorul liniar este singurul din zona Dobrogea de această calitate. Acest angiograf este primul angiograf de această performanță montat în România și al 4-lea în Europa. Și tot ca o premieră, este prima sală hibrid de cateterism cardiac și de chirurgie cardiacă deschisă în Dobrogea.
Partea mai puțin bună este că unele servicii medicale sunt decontate într-un procent mic sau deloc, susține Nicolae Ciufu:
Da, este costisitor ca pacientul să poată plăti o intervenție în laboratorul de cateterism cardiac. Posibilitățile actuale ale sistemului sunt limitate și ăsta e motivul pentru care am făcut apelul către autorități de a găsi posibilitatea ca pentru pacienții cu boli cardiace să existe o decontare poate la fel de bună așa cum este pentru pacienții cu boli oncologice, care acum beneficiază de absolut toate tratamentele necesare și nu achită absolut nimic. Deocamdată nu avem contract pentru radioterapie. În ceea ce privește partea de cardiologie intervențională, este un program național în care sperăm să intrăm odată cu noua contractare, adică în iunie-iulie anul acesta.
În prezent, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța are încheiate contracte cu opt spitale private, unele ridicate de la zero. Dacă vorbim despre unitățile sanitare de stat, cele noi sunt încă în faza de proiect. Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu:
Spitalul Mama și Copilul, ca termen, la sfârșitul lunii aprilie va trebui să avem oferte, proiectare și execuție.
Când estimați că vor începe lucrările efectiv?
Mihai Lupu: După ce vedem toate ofertele. Nu anul acesta.
Și spitalul din subordinea Consiliului Județean și cel dedicat oncologie și cardiologiei, pe care promite că îl va ridica Primăria, sunt finanțate prin PNRR.
Redactor: Cătălina Radu/ Editor online: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ