Romanul „Marea carte a uitării“, lansat astăzi la Constanţa. Academicianul Nicolae Manolescu, invitat de onoare al evenimentului
Publicat de , 3 aprilie 2023, 14:49
Romanul „Marea carte a uitării“, scris de poetul și prozatorul Gabriel Chifu, a fost lansat astăzi la Constanța, în prezența autorului și a invitaților săi: președintele Uniunii Scriitorilor din România, academician Nicolae MANOLESCU, redactor al României literare, Cristian PĂTRĂȘCONIU, directorul revistei Luceafărul de dimineață, criticul literar Dan CRISTEA și directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Horia GÂRBEA. Decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Alina BUZATU și prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI au moderat evenimentul găzduit de Campusul Universității Ovidius.
„Marea cartea a uitării“, scrisă de poetul și prozatorul Gabriel Chifu, a fost lansată la Constanța în prezența studenților Facultății de Litere din cadrul Universității Ovidius. Este o carte complexă, un roman de ficțiune, cu 12 personaje principale, urmărite timp de aproape o jumătate de secol, mai exact între anii 1961-2004. Scriitorul și criticul literar Angelo Mitchievici, gazda evenimentului, a spus că acest roman urmărește două teme majore – tema răului și tema uitării.
„Miza acestui roman, una dintre ele este discutarea unui rău care este extrem de versatil și care nu privește doar indivizii luați în particular, privește societatea și privește un mod de de a fi. Eroul devine un sistem, se organizează, răul devine abisal.“
Despre uitarea care poate fi, uneori, sinonimă cu moartea, a vorbit academicianul Nicolae Manolescu, invitatul de onoare al evenimentului:
„Această carte despre uitare, de fapt, nu e marea carte a uitării, e cartea marii uitări. Vi se adresează vouă, studenților. Voi sunteți cei care sunteți pe cale să vă pierdeți memoria. Noi am început să o pierdem din cauza vârstei, dar voi o pierdeți cam repede.“
Autorul romanului, Gabriel Chifu, a explicat pentru Radio Constanța de ce această Mare cartea a uitării este de fapt o Mare carte de învățătură.
„Este o carte dedicată memoriei părinților mei și fratelui meu, care nu mai sunt în viață. Mi s-a părut că am o datorie imprescriptibilă față de ei, să încerc să reînsuflețesc lumea în care au trăit și în care am respirat și eu alături de ei. Ce se întâmplă aici face parte din această carte a uitării care, până la urmă, determină viețile noastre toate.“
Marea carte a uitării este romanul care îngrijorează și tulbură, în același timp, spun criticii, o carte ce se citește cu sufletul la gură și din care aflăm că uitarea unui trecut îngrozitor nu ne salvează, poate doar ne anesteziază.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale