La Năvodari, administrația locală a renunțat la sistemul centralizat de încălzire. La Tulcea s-a investit în acest sistem
Publicat de Doina Sirbu, 3 aprilie 2023, 08:07
Două dintre administrațiile locale dobrogene au ales drumuri diferite atunci când vine vorba de furnizarea agentului termic în sistem centralizat: în vreme ce la Năvodari s-a renunțat la sistemul centralizat, iar administrația locală a oferit ajutoare financiare pentru achiziția de centrale de apartament, la Tulcea s-a ales varianta investițiilor în sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.
Municipiul Tulcea a investit foarte mult în ultimii ani în sistemul centralizat de încălzire – cazane înlocuite, țevi, săpături, dar investițiile se văd în prețul gigacaloriei, ne-a spus primarul Ilie Ștefan.
Ilie Ștefan: Ne-a mers mai bine ca anul trecut, n-am terminat încă totul. Suntem la 90% din modernizarea sistemului, dar costurile au fost mult mai mici decât anul trecut.
Dacă nu ar fi intervenit această modernizare, credeți că preţul gigacaloriei ar fi crescut?
Ilie Ștefan: Foarte mult. Noi dăm o subvenție de mai mult de jumătate. Din 700 și ceva de lei, vreo 400 plătim noi. La Năvodari, administrația locală a renunțat la sistemul centralizat de încălzire, decizie care, spune primarul Florin Chelaru, a ajutat financiar bugetul local.
Florin Chelaru: Era catastrofal pentru orașul Năvodari și pentru partea de cash flow a orașului nostru să poată să susțină termoficare, termoficarea, care, dacă ar fi să spun adevărul, era un fel de mini-termoficare, pentru că nu mai vorbim de toată populația care avea nevoie de termoficare, adică cei 10.000 de abonați. Acum mai rămăsesem cu o mie și ceva, 1.300 de abonaţi. Din aceștia, la rândul lor, o parte nu plăteau și era o gaură neagră pe care, bineînțeles, că cei de la Curtea de Conturi sunt sigur că mi-ar fi imputat-o, deoarece conducerea unui oraș totuși ține de management, adică sunt calcule simple pe care fiecare trebuie să le aibă în vedere. Nu poți să mergi la nesfârșit cu o rețea pentru 10.000 de abonați, dar actualmente cu maxim, cum era în iarnă, cu o mie de abonaţi. Era sub o rentabilitate logică. Noi am avut o politică socială corectă, zic eu, pentru toți abonații care au fost debranșați fortuit. Până la momentul acesta am plătit cel puțin un million de lei, adică pentru toți abonații care au primit câte 4.000 lei pentru centrale.
Redactor: Dana Malciu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: pixabay.comLa Năvodari, administrația locală a renunțat la sistemul centralizat de încălzire. La Tulcea s-a investit în acest siste