Carnea de ied, mai ieftină faţă de cea de miel. Din acest motiv, de Paşte, mulţi români ar putea opta pentru carnea de ied
Publicat de Doina Sirbu, 3 aprilie 2023, 10:44
Sărbătorile Pascale sunt aproape, iar preocupările pentru ceea ce punem pe masa festivă ar putea include anul acesta, în locul tradiționalul miel, carnea de ied.
Un crescător de capre din localitatea Dobromir ne spune cât costă kilogramul de ied anul acesta.
“Între 30 și 35 lei așa merge iedul. Mielul merge 40,45 lei, așa. Iedul e mai ieftin. Aşa e piaţa. Şi nutreţurile s-au scumpit. Anul trecut era 15 lei balotul, anul ăsta s-a făcut 30 lei un balot”, spune crescătorul de capre.
În contextul crizei economice actuale, care i-a afectat și pe fermieri, crescătorul de animale din Dobromir ne vorbește despre cheltuieli.
“Nu sunt mulțumit de prețul la lapte. O jumătate de kilogram de boabe mănâncă pe zi, la două zile, un kilogram de boabe adună în fiecare zi. În fiecare zi, din decembrie şi până și acum, la ora actuală, încă le mai dăm, că dacă nu le dăm, iarba n-a crescut pe camp, iarba-i mică și nu se satură. Şi dacă nu le ajutăm acum, nu poate să hrănească nici iedul şi nu se hrăneşte nici ea”, mai spune bărbatul.
Telemeaua de oaie și cașul sunt mai scumpe anul acesta, pentru că prețul de bază al materiei prime, laptele, ține pasul cu inflația, afirmă Dumitru Pufleanu, proprietarul unei afaceri de procesarea laptelui.
“Prețul laptelui la ora actuală, e un preț real. A avut o crește în luna iulie-septembrie, un preț nereal care i-a forţat pe fermieri. E puţin măricel, dar o să mâncăm lapte tradițional românesc dacă suntem într-o mică măsură de 5%, nu mai mult, ajutați de către statul român”, spune Dumitru Pufleanu.
Redactor: Cristina Ghelasie/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: