„Sea Shield 2023”, cel mai complex exercițiu din acest an al Forţelor Navale Române, la final
Publicat de Adina Sîrbu, 2 aprilie 2023, 08:52
Aproximativ 3.400 de participanţi din 13 state aliate şi partenere au desfăşurat antrenamente în Marea Neagră, pe Dunăre şi în zona de coastă, în ultimele două săptămâni.
Una dintre secvenţele exerciţiului a avut loc joi, pe braţul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, unde a fost simulată respingerea unui desant aerian inamic, pentru care au acţionat peste 500 de militari din forţele navale, fluviale, terestre, aeriene şi pentru operaţii speciale, cu 10 nave fluviale și peste 20 de ambarcațiuni rapide. La această secvență, grupul de luptă constituit din capabilități ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” a asigurat transportul persoanelor civile și siguranța convoiului, atât pe uscat, cât și pe apă, în urma unei situații tactice create de posibile infiltrări de elemente de cercetare a diversiunii inamice. Scenariul fictiv al exercițiului s-a bazat pe atacarea unei localități din Delta Dunării, care a dus la necesitatea intervenției pentru evacuarea populației civile și transportată cu o navă militară într-o altă localitate.
Contraamiralul de flotilă Marcel Neculae, comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”: După 2 săptămâni de exerciţii zilnice, nivelul de instruire, de formare a deprinderilor specifice comandanţilor de nave pentru manevra navelor şi a comandanţilor serviciului de luptă pentru mânuirea armamentului de la bord au atins standarde maxime. Practic, nu am întâmpinat nicio dificultate, chiar şi tinerii ofiţeri, veniţi acum maxim de 3 săptămâni de pe băncile Academiei Navale, s-au integrat rapid în rândul echipajelor şi au răspuns cerinţelor operaţionale specifice.
După ce Rusia a ocupat în anul 2014 Crimeea, FNR a propus în anul 2016, la Summit-ul NATO de la Varşovia, seria de exerciţii Sea Shield. Acestea au început, în Marea Neagră, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, iar din acest an FNR a inclus în exerciţiu şi secvenţe în Delta Dunării.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, colonelul Corneliu Pavel: „Anul trecut, Sea Shield a fost anulat din cauza începerii războiului din Ucraina, iar anul acesta Sea Shield a cuprins şi secvenţe de instruire în Delta Dunării. (…) Flotila Fluvială ‘Mihail Kogălniceanu’ e singurul instrument naval fluvial al NATO, un instrument foarte complex şi capabil să desfăşoare acţiuni în zona Deltei, pe braţele Dunării şi la graniţa fluvială a României cu Ucraina, la graniţa fluvială a Uniunii Europene şi a NATO cu un stat non-NATO”.
Comunicat și foto Forțele Navale Române/ Redactor online: Adina Sîrbu