Pacienții din valurile pandemice anterioare se luptă și acum cu sechelele post-COVID
Publicat de Adina Sîrbu, 31 martie 2023, 11:56
Suntem în al treilea an al pandemiei, formele de COVID sunt acum mai ușoare, dar încă sunt pacienți care au de suferit din cauza sechelelor lăsate de boală. Medicii spun că acestea pot dura săptămâni, luni și chiar ani. Există și o veste bună – unele leziuni provocate de fibroza post-COVID, dispar – spune Ariadna Petronela Fildan, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Constanța.
Doctorul Ariadna Petronela Fildan: Mulți pacienți cu sechele post-COVID s-au înregistrat după cel mai grav val al pandemiei, valul 4 Delta, din toamna anului 2021. Au fost pacienți care au rămas cu sechele atât la nivel pulmonar, leziuni de fibroză, dar și cu simptome care au afectat întreg organism și pacienții au dezvoltat ulterior simptome care s-au întins pe perioade de săptămâni, de luni și chiar de ani de zile, și unele, să le spunem nu foarte importante privit din afară, dar o stare de oboseală permanentă sau dificultăți în respirație, tuse, simptome neurologice. Mulți dintre pacienți au avut dificultăți în a se concentra, dureri de cap, simptome digestive, deci foarte multe organe pot fi afectate și pot suferi perioade lungi.
Și acum sunt pacienți care au nevoie de recuperare post-COVID. Medicul primar pneumolog Ariadna Petronela Filtan spune că în cazul celor cu fibroză pulmonară a fost constatată o particularitate: Sunt și pacienți cu sechele pulmonare. Ei beneficiază de tratament și de reabilitare pulmonară. Odată instalată fibroza, teoretic cel puțin, sunt leziuni ireversibile. Însă în mod particular pentru fibroza post-COVID, am observat că odată cu trecerea timpului, o parte din aceste leziuni pot să se șteargă, să dispară, spre deosebire de fibroza din alte afecțiuni.
Medicii mai spun că pentru o recuperare rapidă este important ca pacienții să respecte recomandările specialiștilor, să nu fumeze și să facă exerciții fizice.
***
Numărul cazurilor de COVID continuă să crească. Zilnic, sunt 1.000 – 1.200 de cazuri confirmate oficial şi 10-20 de decese, potrivit ministrului Sănătăţii. Săptămâna trecută s-au înregistrat peste 8.000 de cazuri noi, cu o rată de pozitivare a testelor de 10%. Peste 1.500 de pacienţi sunt internaţi, unul din 10 la ATI, ar 37 de oameni au murit, dintre care o persoană de 20 de ani. Vaccinarea bate și ea pasul pe loc: în ultima săptămână, doar 400 de români s-au vaccinat, majoritatea cu vaccinul adaptat variantei Omicron.
”Dacă faceţi COVID, luaţi infecţia foarte în serios, odihniţi-vă, pentru că acest Long COVID poate fi foarte foarte debilitant!” a spus, într-un interviu, Hans Kluge, directorul OMS Europa.
În privinţa vaccinării anti-COVID, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a revizuit recomandările pentru noua fază a pandemiei. Vârstnicilor şi tinerilor cu comorbidităţi li se recomandă o doză suplimentară la şase sau la 12 luni de la ultimul vaccin primit, în funcţie de vârstă şi de afecţiunile care afectează imunitatea. Copiii şi adolescenţii sănătoşi sunt consideraţi „o prioritate scăzută” pentru imunizarea anti-SARS-CoV-2.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu