Importanța cinei „Iftar” în luna postului sfânt ramazan la musulmani
Publicat de Doina Sirbu, 30 martie 2023, 14:42
Ramazanul este considerată luna pocăinței și sacrificiului, care celebrează perioada în care profetul Mahomed (pacea să fie asupra sa) a primit revelația coranică. Postul, respectiv luna sfântă Ramazan (23.03 – 20.04) anul acesta durează 29 de zile, perioadă în care musulmanii practicanţi se dedică sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală.
Data începerii postului de ramazan din calendarul gregorian avansează cu aproximativ 12 zile în fiecare an, datorită duratei diferite a anilor islamic și gregorian. Calendarul islamic se bazează pe lună (lunar), în timp ce calendarul solar se bazează pe soare (solar). Lunile calendaristice solare sunt formate din 30 sau 31 de zile, cu excepția lunii februarie. Lunile calendaristice lunare sunt formate din 29 sau 30 de zile. Prin urmare, luna postului sfânt ramazan poate dura fie 29 de zile, fie 30 de zile.
Tot în perioada postului ramazan călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. În această lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească sau să blesteme. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. În perioada postului ramazan atât băieţii, cât şi fetele ajunse la vârsta pubertăţii postesc câteva zile, numărul zilelor de post crescând pe măsura înaintăriilor în vârstă.
Pe întreaga perioadă a postului, credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la apus, perioada diurnă fiind marcată de aceeaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime, sau a gândurilor necurate de orice natură, în general fiind căutată pacea, echilibrul şi buna înţelegere cu semenii, indiferent de religie, conştienţi fiind că doar astfel pot obţine mântuirea din partea lui Allah Atotputernicul. Postul începe cu sahur (timpul imsak înainte de răsărit) și se termină cu iftar (cina – apus). De fapt, iftar înseamnă „întreruperea postului” în turcă.
Iftar/ masa de seara care este luata zilnic, de obicei alături de familie și prieteni, după apusul soarelui, pe parcursul celor 29 de zile, musulmanii cu posibilitati materiale oferind, prin tradiție, daruri și alimente persoanelor nevoiașe. Tradițiile „Iftar” sunt celebrate în întreaga lume, unde oamenii stau, servesc masa împreună. În mod tradițional, postul lunii ramazan este întrerupt cu curmale/ măsline, apă, urmate de o masă ușoară. Cu toate acestea, există o gamă largă de produse alimentare care sunt făcute în special în timpul postului și sunt cunoscute în întreaga lume.
De asemenea, în aceaastă lună musulmanii se obligă să facă milostenie în mod regulat, sub forma Zakat-ului (unul din cei cinci stâlpi ai Islamului) sau Sadaka (donația voluntară). În timpul postului ramazan, răsplata divină pentru cei care fac acte de caritate este considerată a fi mai mare. În consecință, mulți musulmani oferă mai mult în timpul acestei luni. Musulmanii trebuie să contribuie, de asemenea, cu o anumită sumă de caritate, astfel încât cei săraci ar putea sărbători, de asemenea, sfârșitul postului. Oricine oferă iftar unei persoane care postește va avea o răsplată egală cu recompensa sa.
Redactor: Ghiulșen Ismail Iusuf/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă personală Ghiulșen Ismail Iusuf