Gala teatrului constănţean: “Teatrul se face împreună, se privește împreună și se sărbătorește împreună”, spune Dragoș Buhagiar, preşedintele UNITER
Publicat de Doina Sirbu, 30 martie 2023, 17:44
Veselie, tristețe, lacrimi, aplauze, urale, o mască râde, o mască plânge, emoții efemere…Gala teatrului constănțean a fost organizată cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Teatrului.
Directorul Teatrului de Stat Constanţa, Erwin Șimșensohn, având și rolul de amfitrion de care s-a ocupat cu succes, a adresat mai multe mesaje de mulţumire, atât managerilor instituţiilor culturale din oraş, cât şi partenerilor din mediul privat.
„La Mulţi Ani, tuturor! Acum două zile a fost ziua dumneavoastră. Noi vă sărbătorim astăzi. Lucrăm împreună, facem proiecte împreună, doar împreună putem să mergem mai departe și să creăm proiecte importante pentru comunitatea locală. În acest sens avem parteneri din instituțiile din oraș și vrem să-i onorăm pe acești parteneri și să le mulțumim că sunt alături de noi“, a declarat Erwin Șimșensohn.
Printre cei menţionaţi se numără Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Judeţene, Lelia Rus, managerul Muzeului de Artă, Daniela Vitcu, decanul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, Aurel Palade, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“, Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Din partea Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de Mare” Constanța, ne-a salutat directorul teatrului, regizorul si profesorul Aurel Palade.
„Sunt onorat să fac parte din această comunitate a noastră mică, a oamenilor teatru și sunt bucuros să reprezint Teatrul „Căluţul de mare“, în calitate de manager, dar și Universitatea „Ovidius” Constanţa, în calitate de profesor. Dramaturgi, scenografi, regizori, coregrafi, moment de teatru, critici, tehnicieni, ne-am adunat aici să aducem un omagiu acestei efemere arte – teatrul, spectacolul de teatru din care nu mai rămâne mare lucru decât o amintire, un contur, o senzație”, a spus Aurel Palade.
Au fost nominalizați voluntarii tineri care ne întâmpină în ultima perioadă la intrarea în sala de spectacol și un moment aparte a fost cel al acordării diplomelor de recunoştinţă oamenilor din spatele scenei – tehnicieni, maşinişti, dulgheri, tâmplari, cabinieri, croitorese, sufleor.
Actorul Liviu Manolache a adus un omagiu actorilor care ne-au părăsit prea devreme…
Invitat de onoare al Galei a fost scenograful Dragoș Buhagiar, preşedintele UNITER (Uniunea Teatrală din România).
„E o dovadă că teatrul se face împreună, se privește împreună și se sărbătorește împreună, adică se trăiește împreună. Sigur că e o ocazie fericită să sărbătorești teatrul, oriunde te-ai afla în lumea asta. Aș vrea pentru o secundă să nu uităm, că la foarte mică distanță, colegii noștri, chiar cu un zâmbet pe buză, să ne gândim la ei, colegii noștri de dincolo de granițe nu mai pot să facă teatru. E obligatoriu să fim fericiți, dar e obligatoriu să realizăm că suntem privilegiați să putem să sărbătorim teatrul împreună”, a declarat Dragoș Buhagiar.
Mai mulţi actori, oameni de teatru, au primit titluri de artişti emeriţi: scenografele Carmencita Brojboiu, Gina Tărăşescu-Jianu, artistul păpușar Aneta Forna Christu, teatrologul Anaid Tavitian, actorii Agatha Nicolau, Liviu Manolache, Lucian Iancu, Nina Udrescu, Cristina Oprean Ciorei, Ileana Ploscaru, Mihai Sorin Vasilescu, Virgil Andriescu, și nu în ultimul rând, regizorul Silviu Purcărete – cel cu un început de carieră la Constanța, rămas în memoria noastră prin serile de teatru antic realizate aici.
În privința colaborărilor viitoare, directorul Teatrului de Stat Constanţa, Erwin Șimșensohn a anuntat în premieră o certitudine, prezența în viitor în lucrul cu trupa teatrului a regizorilor Andrei Șerban, Silviu Purcărete și a scenografului Dragoș Buhagiar.
„Dacă l-am avut pe Radu Afrim, dincolo de regizorii foarte buni pe care-i avem și cu care am lucrat în ultimii ani, vrem să aducem la Constanța regizori de marcă, regizori importanți care să lucreze cu trupa de aici. Pot să vă spun de o certitudine și de una care nu e certitudine, este doar într-o fază absolut de discuție pentru viitor. Certitudinea este și pot s-o spun acum, este că în luna aprilie-mai va lucra aici, la Constanța, Andrei Șerban. Este invitatul Teatrului de Stat Constanța să monteze un spectacol cu trupa Teatrului de Stat. Se va întâmpla în primăvara anului viitor și luna viitoare voi merge, în special, la Cluj, acolo unde Silviu Purcărete va monta un spectacol la Teatrul Național, să discutăm. Deja am început discuțiile şi vom continua discuțiile despre un proiect pentru finalul anului 2024 sau poate 2025 cu Silviu Purcărete”, a declarat Directorul Teatrului de Stat Constanţa, Erwin Șimșensohn.
Momentele artistice – improvizaţie, poezie, jazz (cu Irina Sârbu band) – oferite de actori ai teatrului și de invitați ne-au făcut să aplaudăm, să cântăm, să ne bucurăm, să ne întristăm, să trecem prin mai multe emoții, de acum …amintire.
Redactor: Liliana Moldoveanu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Liliana Moldoveanu