INTERVIU | Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge în Senat. Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene și negociator al PNRR, nu crede că noua variantă va convinge autoritățile de la Bruxelles
Publicat de Adina Sîrbu, 29 martie 2023, 08:51
Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge astăzi în plenul Senatului, prima Cameră sesizată, după ce ieri a trecut de votul comisiilor de specialitate, unde au fost acceptate doar amendamentele parlamentarilor majorităţii.
Dintre modificări, amintim: persoanele care cumulează mai multe pensii de serviciu, de la intrarea în vigoare a legii, trebuie să opteze doar pentru una dintre ele, în termen de 30 de zile, pensiile de serviciu să se actualizeze anual cu rata inflaţiei, pensia de serviciu nu va putea fi mai mare decât salariul aflat în plată.
La dezbaterile din comisii, sindicaliştii din Poliţie şi Armată au cerut scoaterea pensiilor militarilor din actul normativ.
USR a reclamat că modificările nu respectă cerințele PNRR și nicio pensie specială nu trece pe principiul contributivității.
De pensii speciale beneficiază acum aproape 200.000 de persoane, majoritatea – peste 170.000 – din sistemul de Apărare şi Ordine Publică. Însă cele mai mari pensii speciale le au foştii magistraţi, care pot ajunge să primeasă și 18.000 de lei, de 10 ori mai mult decît pensia medie acordată de stat.
Schimbarea acestui sistem este o cerinţă în PNRR de care depinde primirea de către România a aproape 3 miliarde de euro, fonduri europene.
Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene și participant la negocierea PNRR din partea României a declarat, pentru Radio Constanța, că actuala variantă de modificare a legii pensiilor speciale nu va convinge autoritățile de la Bruxelles.
Cum apreciați propunerile făcute de autoritățile de la București pentru modificarea legii pensiilor speciale? Corespund cerințelor UE și, în consecință, credeți că vom primi banii din PNRR?
Cristian Ghinea: Aceste amendamente par, așa, un fel de încă o jumătate de măsură, după ce au încercat toate variantele posibile de a nu face nimic, de fapt, pentru că marea problemă cu pensiile speciale este că ele nu sunt acoperite de contributivitate, pentru că principiul constituțional, dacă vreți, scrie și în Constituție, că toți suntem egali în fața legii, ar trebui să fie acesta: că fiecare avem o pensie după cât am muncit, Nu ar trebui să ne abatem de la acest principiu. Faptul că venim și spunem poți să ai pensie specială, dar îți punem un impozit de 15% mie mi se pare că este jignitor pentru români. Este jignitor pentru românul care are o pensie medie de 1.800 de lei, în comparație cu un român special care are de opt ori mai mult. Ar trebui desființate mâine, vă dau exemplu: parlamentari, primari, grefieri. Toți oamenii ăștia au contribuție la sistemul de pensii, dar nu e niciun fel de justificare să aibă și o pensie specială.
Cristian Ghinea: Da, eu nu m-aș îngrijora din această perspectivă, în primul rând pentru că, dacă nu vin banii în mod constant din PNRR, atunci obiectivele de investiții contractate deja vor fi finanțate din bugetul de stat. Deci problema este foarte mare pe deficitul bugetar. Contractele deja semnate și proiectele care sunt în derulare vor merge înainte, n-ai cum să le oprești, este o obligație legală a statului român.
Interviu realizat de Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu