INTERVIU | Prețurile au explodat la toate produsele, iar lactatele nu fac excepție. Devin telemeaua și cașcavalul alimente de lux?
Publicat de Adina Sîrbu, 29 martie 2023, 10:09
Domeniul procesării laptelui este dinamic. Prețurile sunt legate de prețul de bază al materiei prime la care se adaugă costurile de procesare, astfel încât, la raft, uneori se poate ajunge și la 10-12 lei litrul de lapte de consum. Dar la ce preț pleacă de la poarta fermei? Vor deveni telemeaua și cașcavalul delicatese? La ce prețuri să ne așteptăm la produsele lactate, în perioada următoare, care este marcată și de sărbătoarea Paștelui? Laurențiu Despina a dialogat pe acest subiect cu Dumitru Pufleanu, proprietarul unei afaceri de procesarea laptelui.
Dumitru Pufleanu: Partenerii mei de afaceri, fermierii, la ora actuală sunt plătiți cu 2,5 lei pe litrul de lapte stas. Eu procesez laptele în cașcaval și telemea. Pe timp de vară produc telemea de oaie și de capră, în restul anului, telemea, cașcaval de vacă. Prețul laptelui, la ora actuală, e un preț real. A avut o creștere în iulie-septembrie, a fost un preț nereal, când fermierii au forțat puțin piața. De la ei a plecat totul atunci, dar acum am revenit la un preț normal. E puțin măricel, dar eu prefer să lucrez lapte românesc și din Dobrogea.
Spuneați că procesați laptele, faceți telemea, faceți cașcaval. Telemeaua, spre exemplu, devine o delicatesă?
Dumitru Pufleanu: Nu devine o delicatesă. O telemea de oaie maturată la un preț de vânzare de producție de 35 de lei, inclusiv TVA, și la un preț de vânzare la raft la 42-43, maxim 50 lei, eu zic că e un preț acceptabil. Telemeaua de capră, la fel, și o telemea de vacă, dacă este procesată, bună, din lapte românesc, fără adaos din lapte praf, mai ieftin de 20 de lei, n-ai cum să o scoți din producție. La raft să ajungă maxim 30 de lei. Eu zic că sunt prețuri accesibile. Cașcavalul, la un preț de producție de 50 de lei, cu TVA, și la un preț de vânzare de 65 de lei la raft e un preț accesibil.
În acest domeniu, al procesatorilor de lapte, care sunt provocările unui business?
Dumitru Pufleanu: E o singură provocare: seriozitatea, atât, restul urmând de la sine. O afacere se face cu cel puțin doi parteneri, iar dacă e seriozitate, restul lucrurilor vine de la sine.
Procesarea laptelui este o ramură de bază în domeniul alimentar, dar este o afacere bănoasă sau mai mult este de muncă? Are viitor sau vom ajunge să bem lapte și să mâncăm brânză online de pe net?
Dumitru Pufleanu: Nu! O să mâncăm lapte tradițional românesc dacă suntem într-o mică măsură, de 5% nu mai mult, ajutați de statul român. Procesarea laptelui este o afacere grea, îți umple timpul. N-avem zi de Paște, n-avem zi de Crăciun. Angajaților mei, de Paște, Crăciun, Anul Nou, le mai dau liber, că trebuie să aibă și ei liber, dar eu, ca proprietar, sunt acolo tot timpul.
Interviu realizat de Laurențiu Despina/ Editor online: Adina Sîrbu