Vom avea suficiente gaze iarna viitoare? Interviu cu Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE
Publicat de , 28 martie 2023, 08:33
Tot timpul, la începutul iernii, trebuie să ne imaginăm cel mai negru scenariu, să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Și noi, anul trecut, am reușit să umplem depozitele din România, depozitele de gaze, la 98%. Am avut peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care, cu toate că iarna a fost destul de blândă, s-a extras destul de mult, deci s-a extras până în acest moment peste 1,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale, au rămas aproximativ 1,3. Suntem, în acest moment, undeva la 40% grad de umplere a depozitelor și deja, în cursul lunii martie, pentru că iarăși am avut o perioadă relativ caldă, am avut câteva zile când s-a și înmagazinat gaze în depozite. Nu vorbim de o cantitate foarte mare, dar, față de aproximativ 150 de milioane de metri cubi, cât s-a extras în martie, s-au și înmagazinat 13 milioane.
Nu, șansele sunt foarte mici să se întâmple ceva, aici sunt niște norme tehnice foarte stricte pentru operatorul de transport, pentru Transgaz, ei sunt cei care monitorizează cantitatea de gaze care este stocată în orice moment în conducte. Practic, se numește „zestrea conductei“ și sunt niște limite de alertă la care ei trebuie să reacționeze și, în momentul în care constată diverse limite de alertă, ei acționează și au grijă ca aceste presiuni să fie cât de cât constante.
Prima explicație, categoric asta este – faptul că în această iarnă temperaturile au fost destul de mari, n-am avut perioade îndelungate de frig. Acesta este primul motiv pentru care consumul a fost mai mic. Trebuie să recunoaștem și faptul că nici consumul industrial nu este grozav. Din păcate, spun asta, pentru că industria suferă în continuare. Prețurile mari, această criză pe care o avem afectează industria, de exemplu. Şi industria chimică, în general, din România anul trecut și nici acum nu prea funcționează, nu prea avem producții. Şi aici sunt mari consumatori de de gaze naturale. Industria chimică poate să consume 10-15% din consumul total de de gaze naturale din România.
Acestea au fost principalele motive – vremea caldă și consumul redus industrial, în special al industriei chimice. Dar eu sunt convins că ușor, ușor, atât consumatorii industrialii, cât și consumatorii casnici sesizează momentul și această criză poate va avea acest efect benefic – să fim atenți, totuși, şi la eficiența cu care consumăm energia, fie că vorbim de energie electrică sau de gaze naturale și, poate, ușor-ușor, ori prin schimbare a comportamentului nostru, ori chiar prin investiții în eficiență energetică, vom reuși să fim mai responsabili și mai cumpătați în consum.
Iarna viitoare trebuie să ne preocupe și deja suntem în perioada când încep magazinările de gaze naturale pentru iarna următoare. Noi, recent, am stabilit stocul minim pentru iarna 2023-2024, care trebuie să fie la nivel de 90% din capacitatea de magazinare. Asta, în cazul României, înseamnă undeva puțin peste 2,7 miliarde m³. Deci sarcina este simplă – trebuie să înmagazinăm în această perioadă de șase-șapte luni 1,4 miliarde minim de gaze naturale. Surse – le avem, o mare parte se se va asigura din gazele din producția internă și aici s-au făcut deja alocările, împărțirile pentru furnizori și pentru producătorii de energie termică. Deci ne pregătim pentru iarnă. Nu pot să spun, din păcate, că va fi mai ușor decât anul trecut. Anul trecut, toată Europa a înmagazinat cantități însemnate de gaz rusesc, gaze rusești care în acest moment lipsesc din piața europeană. Și asta va fi o provocare pentru toată Europa, nu numai pentru noi – să reumplem acele depozite care s-au golit. Noi suntem privilegiați, am spus – la noi producția internă asigură mare, mare parte din consum și ne va fi ceva mai ușor să ne conformăm și să umplem depozite la 90%, dar în niciun caz nu trebuie să stăm relaxați, trebuie să ne preocupe acest subiect și fiecare instituție sau compania implicată să dea maximum pentru a fi pregătiți.
Și din acest punct de vedere pot să spun că evoluția este una pozitivă. Vedem, de trei-patru luni, o o tendință de scădere a prețului gazelor. Sunt cazuri când, având în vedere scăderea prețului pe piețele en-gros și scăderea costurilor cu achiziția gazelor pentru anumiți furnizori, deja în lunile ianuarie și februarie mulți clienți au primit facturi de gaze naturale sub prețul plafonat de 31 de bani. Dacă acest trend continuă, și nu văd de ce ar continua, pentru că tot timpul primăvara ne aduce prețuri mai mici la gaze naturale, ușor-ușor vom putea vedea în facturi în oareşce scădere. E foarte posibil ca mulți furnizori să reușească să factureze sub acel preț plafon de 31 de bani stabilit prin Ordonanța 27.