Biocombustibilii obţinuţi majoritar din prelucrarea cerealelor, motiv de îngrijorare pentru specialişti: „Riscăm să afectăm hrana oamenilor și a animalelor“
Publicat de , 28 martie 2023, 10:33
Biocombustibilii vor juca un rol din ce în ce mai important, pe măsură ce omenirea face tranziția la surse de energie mai puțin poluante. În prezent, biocombustibilii sunt obținuți, majoritar, din prelucrarea cerealelor, iar acest aspect îi îngrijorează pe unii specialiști, care cred că ar putea să apară o tendință de reorientare a producției agricole la nivel mondial către această zonă, în detrimentul producției de alimente.
„Există o tendință, la nivel european cel puțin, de a înlocui produsele existente cu acești biocombustibili. Dacă nu este gestionată atent, această problemă poate să determine alte probleme, cum ar fi probleme legate de utilizarea terenurilor agricole pentru necesități de natură industrială și, în special, de producere a biocombustibililor. Din păcate, riscăm ca, dat fiind profitul mai mare care se obține din producerea de biocombustibil, să ajungem să afectăm hrana oamenilor și a animalelor.“
„Trebuie foarte mult să ne reorientăm către înlocuirea bicombustibilor din clasa întâi, așa cum sunt cunoscuți ei, cei din care se produc biocombustibili astăzi și care au la bază în special culturile agricole – porumb, grâu, rapiță, ulei de palmieră, ulei de soia – și să trecem către generațiile a treia și mai ales a treia, generația a doua care înseamnă biocombustibili obținuți în special din deșeuri alimentare. Și aici un element foarte important îl reprezintă uleiul alimentar uzat, cel pe care noi, din păcate, de obicei îl aruncăm și respectiv biocombustibil de generație a treia, care înseamnă culturi specifice de alge, din care se poate obține biocombustibil.“