CONSTANȚA/ TULCEA: Desființarea ghenelor de gunoi tubulare din blocuri, greu de realizat
Publicat de Adina Sîrbu, 20 martie 2023, 12:58
O directivă europeană impune desființarea ghenelor de gunoi cu tubulatură din blocurile turn până în 2025. Decizia are scopul de a contribui la colectarea selectivă a deșeurilor, dar este greu de implementat în țara noastră, întrucât spațiile respective se află în administrarea asociațiilor de proprietari. Despre situația din municipiile Constanța și Tulcea, a aflat detalii Adrian Băncilă.
În acest moment, directiva europeană nu este transpusă în legislația românească. Mai exact, dacă un singur proprietar nu este de acord, ghena din bloc nu poate fi desființată. La Tulcea, reclamațiile au ajuns până la primarul municipiului.
Ștefan Ilie: De exemplu, pe strada Sabinelor există, la 12 scări, astfel de ghene. Unele au fost în timp anulate. Chiar săptămâna trecută am avut o reclamație și, când să o soluționăm amiabil, favorabil, în sensul desființării ghenelor, ne-am trezit că, la o scară de bloc, cei care doreau să o mențină erau mai mulți decât cei care doreau anularea ei.
Oamenii sunt de acord ca deșeurile să fie colectate selectiv, însă într-o altă variantă:
– Eu stau mai jos, pot să duc punga de gunoi mai încolo. Dar pentru cei de sus e mai greu și fâțâie liftul în sus și în jos.
– N-aș fi de acord, pentru că ne vine destul de ușor să ducem gunoiul acolo.
– Ei spun că nu se poate face colectarea selectivă în acest fel:
– Păi, trebuie să colectăm noi, să ducem doar gunoi menajer acolo, restul, plastice și alte lucruri care se pun separat, da, cu asta sunt de acord, sigur că da!
La Constanța unele asociații au găsit modalități inedite pentru a colecta selectiv.
Vasile Hîrșescu, vicepreședintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari: Au reușit la fiecare etaj să-și pună niște recipiente sau saci, în care lumea să pună hârtie și plastic, nu metal, bineînțeles, și zilnic femeia de serviciu le duce jos, în spațiul amenajat special, după care le preiau firmele care au contract cu asociația pentru asemenea operațiuni.
Din informațiile pe care le aveți, sunt și asociații din Constanța care nu susțin această idee?
Vasile Hîrșescu: Nu numai că nu susțin, dar și față de ce au se comportă destul de necivilizat. Deși au tomberoane goale, în spații special amenajat pentru depunerea deșeurilor menajere, le depun în primele recipiente din față, iar cele din spate rămân goale și atunci le aruncă în spațiul dintre containere.
Primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, spune că singura modalitate prin care se poate pune în practică această directivă o constituie discuțiile amiabile. Dacă însă acestea nu vor da roade, Primăria ar putea amenda asociațiile de proprietari, acolo unde astfel de ghene vor mai exista, iar sub presiunea amenzilor, oamenii să fie de acord să renunțe la acest sistem.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu