Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU: Andreea Grecu a devenit anul acesta vicecampioană europeană la monobob deși România nu are nicio pârtie de bob funcțională

INTERVIU: Andreea Grecu a devenit anul acesta vicecampioană europeană la monobob deși România nu are nicio pârtie de bob funcțională

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 martie 2023, 13:09

Sporturile de iarnă au început să iasă din anonimat. La Campionatele Europene de Patinaj Espoo 2023 din Finlanda Julia Sauter a obținut locul al 10-lea,cea mai bună clasare din istoria participărilor românești la competiție, în condițiile în care Federația Română de Patinaj este dizolvată.

Un alt sport de iarnă care ne aduce bucurie și rezultate nouă românilor de ani buni este bobul.

Andreea Grecu a devenit anul acesta vicecampioană europeană la monobob pe pârtia de la Altenberg.

Cum a fost posibilă această performanță deși România nu are nicio pârtie de bob funcțională?

Aflăm de la sportiva Andreea Grecu și de la antrenorul său, Paul Neagu, în dialog cu Larisa Calistru:

Andreea, felicitări pentru această performanță! Ce înseamnă pentru tine acest rezultat? Să fii vicecampioană europeană la mono-bob…

Andreea Grecu: Înseamnă foarte mult… Mă bucur foarte mult că am reușit această performanță și sper să reușesc și mai bine de atât, la Campionatele Mondiale și la Jocurile Olimpice un loc mai bun decât locul 12, pe care l-am avut în Beijing.

Apropo de Jocuri Olimpice, la câte ediții ai fost? Patru greșesc eu? E bine?

Andreea Grecu: Da, la patru ediții și am fost și la Jocurile Olimpice de Tineret din Innsbruck în 2012.

Care sunt cele patru ediții, unde s-au ținut?

Andreea Grecu: În 2012, Innsbruck, în 2014 Soci, în 2018 PyeongChang, Coreea și acum la Beijing în 2022.

Spune-ne cum ai ajuns tu să faci bob? Ai ai început sportul de micuță? Ai fost pasionată de sport, de mișcare?

Andreea Grecu: Da am început la vârsta de 12 ani atletismul și la 18 ani am fost cooptat în lotul de junior de bob de dl. Paul Neagu și de atunci am făcut în paralel și atletism și ușor-ușor, am reușit să progresez cu pași mici.

A fost grea adaptarea de la atletism la bob, că e o diferență? Ajută atletismul?

Andreea Grecu: Da, ajută foarte mult, în 2018 chiar am făcut echipă cu Florentina Iuscu și am devenit campioane mondiale în Elveția pe St. Moritz și de aceasta vreau să zic că ajută foarte mult. Ea face parte din lotul național de de atletism și am făcut o echipă bună împreună.

Paul Neagu, de 50 de ani, mi-ați spus înainte de emisie, că sunteți în lumea bobului. Ați practicat întâi bobul. Spuneți-ne puțin povestea dvs. din sportul românesc…

Paul Neagu: Da, nu aveți atâta emisiune pentru mine ca să vă povestesc… Am o vârstă, în momentul de față de 68 de ani și într-adevăr, de 50 de ani mă ocup și de acest sport.

Erați foarte tânăr. Ați început ca sportiv?

Paul Neagu: Am început ca sportiv, eu fiind campionul României la haltere și campionul României în 1978 și în 1979, o să râdeți cu înălțimea mea de 1,73, campionul României la aruncarea greutății. Eu am urmat Liceul Sportiv 35 atunci era paralel la I.Lle Caragiale în București, un liceu foarte pretențios, unde a trebuit să dau admitere în clasa a 8-a am reușit și de acolo am urmat mai departe Institutul de Educație Fizică și Sport din București și iată că am ajuns să fiu cooptat în 1973 la disciplina bob, de Ion Panțuru și am fost împingătorul lui Dragoș Panaitescu la Jocurile Olimpice din 1976, unde am ocupat locul trei la start și locul opt în final cu bobul de patru.

Felicitări! Cum e acum ca antrenor, de câți ani antrenați tineri sportivi pentru a cuceri medalii sau, mă rog, pentru a conta acolo, în Europa, în lume?

Paul Neagu: Vreau să spun că în sportul cu bobul longevitatea este la ordinea zilei. Avem campioni, de exemplu olimpici… Anul trecut, o americancă de 38 de ani la monobob, iar eu, paralel cu acest antrenorat, am făcut mai departe sport activ. În 1998, la Jocurile Olimpice din Nagano a fost cel mai în vârstă sportiv, având vârsta de 44 de ani, dar acum 8 ani de zile am reușit totuși la campionatele naționale ale României, la vârsta de 60 de ani, să devin din nou campionul României la bob de patru persoane. Deci, este pentru mine bobul o părticică din viața mea. Dar această părticică am infectată toată familia, pentru că băiatul fiind acum antrenor al Germaniei, aducând-o campioană olimpică anul trecut pe Laura Nolte. Dar el a luat parte și la Jocurile Olimpice din 2014 la bobul de patru pentru România. Soția mea vine tot din snie, iar băiatul cel mare a practicat și el acest sport cu bobul.

Cum apreciați rezultatul pe care l-ați avut împreună cu Andreea, de vicecampioană a Europei la mono-bob la Altenberg?

Paul Neagu: Rezultatele Andreei sunt mult mai multe… Deci, începem cu debutul ei ca pilot de la împingătoare în 2016, unde la primul concurs a lipsit numai o sutime să nu vină pe locul trei la Cupă Europei. Mi-am dat seama de talentul pe care îl are, iar în 2018 am finalizat un sezon cu campioane mondiale de juniori împreună cu USECO. În 2020 am reușit din nou să devenim vice-campioni europeni la bobul de două. În 2019 vice-campioană mondială de juniori, iar în 2017 împreună cu Maria Constantin, ea fiind împingătoare. Atunci Andreea a reușit medalie de bronz pe echipe la campionatele mondiale.

Dar cum este Andreea? Cum ești tu privită ca româncă atunci când te clasezi primele trei, în primele cinci? Ce zic adversarele tale, de unde sunt adversarele, că bănuiesc că din țări puternice…

Andreea Grecu: Pe locul întâi acum la Campionatele Europene a fost Laura Nolte, care a ieșit și campioana olimpică la boul de două în Bejing, pe locul trei a fost Kim Kalicki din Germania.

Ce alte țări mai punctează?

Andreea Grecu: Elveția și bineînțeles, cea mai bună în momentul de față la monobob este americanca Kaillie Humphries, care de fapt este canadiancă și și-a luat cetățenia americană în timpul calificărilor pentru Beijing.

Dar simți așa se tem de tine?

Andreea Grecu: Da bine, în acest circuit mondial din fiecare an noi suntem destul de apropiate și ne respectăm una pe cealaltă. Câteodată ne mai simțim frica între noi. Dar asta în funcție și de cum ne simțim fiecare, în fiecare săptămână.

Domnule Neagu, spuneți-ne cum e posibil să luăm medalii la bob în condițiile în care România n-are o bază?

Paul Neagu: Da, într-adevăr, am avut o pârtie de bob. Mai există și în momentul de față în Sinaia, foarte frumoasă, construită în anii 70. Da, acuma este o ruină. Da, spune totul, dar haideți să interpretăm și puțin altfel. Noi avem foarte multe stadioane în România și totuși nu suntem campioni mondiali la fotbal. Asta nu este o regulă acuma, că dacă nu avem o pârtie de bob și totuși am luat aceste rezultate, este ceva deosebit.

Și pe unde vă antrenați și cum vă ajută România?

Paul Neagu: Da, da, exact, sunt 52 de de țări care sunt component a acestei federației internaționale. Din aceste 52 de de țări sau state, sunt numai 14 care au, sau dispun de această posibilitate să aibă o pârtie de box. În țările avansa avansate cum ar fi Canada, cum ar fi America, Germania, cu patru pârtii, Italia, Austria, China, Coreea de Sud și Japonia, pe aceste pârtii ne desfășurăm noi activitatea. Eu cred că în momentul de față este foarte greu să construiești o pârtie de bob. Știu că numai pentru reparațiile pârtiei de bob din Königssee unde acum 2 ani de zile din cauza unei viituri, a fost distrusă pârtia, s-au alocat 50 de milioane de euro. Aceste 50 de milioane de euro sunt bani foarte mulți. Și eu cred că în momentul de față acești bani se pot folosi pentru altceva, iar noi atât cât suntem în momentul de față, cu cu bobul și cu sporturile de iarnă, cu skeletonul și cu sania, este suficient să ne pregătim în străinătate pe pârtiile unde desfășurăm și aceste campionate, Cupe Mondiale, Campionate Europene…

Pe unde vă mai pregătiți?

Paul Neagu: Ne pregătim majoritatea în Germania unde sunt cele patru pârtii. În Germania mă simt acasă pentru că acolo sunt stabilit, dar eu sunt născut în Constanța și pe lângă asta mai avem și Altenberg, unde o pârtie foarte pretențioasă, iar Andreea cunoaște foarte bine această pârtie, dovadă că și a fost în fața unor piloți foarte consacrati, s-a simțit bine acolo. Și în Letonia, unde este o pârtie foarte, foarte pretențioasă și acolo a mers foarte bine, dar faptul cel mai interesant este că anul viitor, în 2024, Campionatele Mondiale de Bob se vor ține în Vinterberg, practic la ea acasă, unde a învățat să piloteze bobul, iar anul acesta la prima Cupă Mondială din Vinterberg a avut niște rezultate foarte bune, clasându-se și la monobob și la bobul de două în primele șase având și manșă de locul doi numai la câteva sutimi în spatele celor mai bune.

Sunteți constănțean, știam acest lucru, dar Andreea este născută în Constanța?

Andreea Grecu: Nu, m-am născut în București…

Și ești constănțeacă în devenire?

Andreea Grecu: Anul trecut mi-am făcut buletinul de Constanța, m-am mutat aici.

Și la ce club sunteți legitimați?

Andreea Grecu: La CS Steaua sunt legitimată și încercăm pe cât posibili să vorbim cu persoanele importante să reușească să facă o secție de bob la CSM Constanța.

Da, ar fi cazul. Se poate și cu dublă legitimare?

Paul Neagu: Nu. Nu la bob, la bob nu. Dar noi nu avem nevoie de dublă legitimare, cu toate că eu nu sunt adeptul acestei duble legitimări. Dublă legitimarea ar însemna să muncești dublu pentru același lucru, dar o zi nu are decât 24h, nu 48. Și legitimarea asta dublă mi se pare puțin cam curioasă pentru diferite sporturi, dar dacă este așa, noi nu acceptăm. Noi dorim să fim susținuți de un club din Constanța pentru că suntem constănțeni și credem că prin acest sport, mai ales în sezonul de iarnă, acolo unde toți își fac gânduri unde vor face în concediu în vară, ar fi pentru litoralul românesc și pentru Constanța un motiv în plus să ne legitimeze și să ne dea dreptul să facem măcar reclamă pe vestimentele noastre și pe bob, pentru locul unde suntem legitimați.

Poate dl. Andrei Talpeș este pe recepție și ne aude… Știu că ați mai fost la el, poate veți continua discuțiile pentru această legitimare. Bun, și la Constanța vă antrenați aici acasă?

Andreea Grecu: Da, ne antrenăm în sala de forță a domnului Paul Neagu și ne antrenăm destul de intens pentru că fără haltere nu avem cum să progresăm în acest sport. Este de fapt un sport care necesită ridicarea de forte multe greutăți și sper ca anul acesta să reușesc să îmi fac recorduri la forță.

Ce urmează. Ce competiții aveți într-un viitor mai îndepărtat sau mai apropiat?

Andreea Grecu: Obiectivul pentru sezonul următor este în primii 10 la Campionatele Mondiale din Vinterberg și bineînțeles competițiile încep în sezonul de iarnă. Noi o să încercăm să concurăm și la atletism anul acesta și în septembrie sunt campionatele naționale de start-uri pe rotile. Cele mai importante concursuri pentru noi sunt cele din iarnă, restul sunt doar pentru pregătirea noastră fizică.

O nouă ediție a Jocurilor Olimpice când va fi. Sper să fii acolo?

Andreea Grecu: În 2026 se vor desfășura în Italia, din ce am înțeles s-a decis în Italia.

Paul Neagu, în finalul interviului nostru dacă vreți să ne mai spuneți ceva și nu v-am întrebat, aveți acum ocazia să faceți acest lucru. Știu că am fi stat de vorbă până mâine pe această temă, dar promit să mai fie și o altă întâlnire cu altă ocazie.

Paul Neagu: Da, noi dorim foarte mult înțelegere pentru acest sport. Într-adevăr, este un sport nobil, este un sport costisitor, dar Andreea este un vârf de lance pentru sportul românesc. Ne mândrim cu rezultatele pe care le-a adus și dorim ca și în continuare să fim susținuți și să aducem rezultate cel puțin atât de bune ca până acum.

Eu vă mulțumesc foarte mult că v-ați rupt din timpul liber și ați venit la noi la Radio Constanța. Vă doresc succes în continuare și sper să avem ocazia să vorbim și despre alte medalii aici, la Radio Constanța.


Interviu realizat de Larisa Calistru / redactor online – Daniel Țăndăreanu

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:31

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

La Palatul Copiilor Constanța a început, în această dimineață, distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor...

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:58

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00

Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea. După...

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:51

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export

Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export, în favoarea...

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:26

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România

Dobrogea este și va rămâne un mozaic etnic, iar luna noiembrie este încărcată emoțional și spiritual de unitate și apropiere a...

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:15

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor

La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a...

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări