Proiectul CREA-CENTERS – ”Dezvoltarea industriilor culturale și creative în Bazinul Mării Negre”, implementat la Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 martie 2023, 13:18
Primăria Municipiului Constanța a implementat proiectul ”Dezvoltarea industriilor culturale și creative în Bazinul Mării Negre”, acronim CREA-CENTERS, alături de parteneri din 4 țări: Turcia (liderul proiectului), Ucraina, Grecia și Bulgaria.
Proiectul și-a propus să stabilească și să gestioneze spații de lucru comune moderne, în care persoane și companii din diferite discipline care operează în domeniul industriilor culturale și creative din Bazinul Mării Negre să lucreze împreună, să-și creeeze o rețea și să ajungă astfel la potențiali clienți/investitori, a precizat șeful Serviciului management proiecte din primăria Constanța, Noni Niculae:
Cu contribuția tuturor instituțiilor partenere implicate în proiect, în centrele de activitate care s-au înființat în cele cinci țări partenere au avut loc și vor avea în continuare divers activități. În acest fel, se vor crea cooperări, sinergii și o rețea puternică între persoane creative și companii din domeniu. În plus, se oferă posibilitatea de a participa la numeroase activități de inovare și creativitate în masă, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, când la Constanța au avut loc nu mai puțin de 17 evenimente în cadrul acestui proiect.
În Constanța, spațiile de lucru au fost puse la dispoziție de către Colegiul Național de Arte ”Regina Maria”. Aici, pe lângă achiziția de echipamente IT, videoproiectoare, instrumente muzicale,cuptor pentru ceramică, sistem de sunet, aparate foto/video, diverse unelte și echipamente pentru utilizare în atelierele de lucru, a fost reabilitată sala de spectacole.
Directorul Colegiului, Anca Dragomir:
Mulțumim Primăriei Municipiului Constanța că ne-a implicat în acest proiect și a declarat Colegiul Național de Arte Regina Maria Centru CREA. Am beneficiat de renovarea sălii de concerte, lucru care părea absolut imposibil în altă situație. Avem o sală de concerte modernă, deschisă de data aceasta comunității și bineînțeles, că am mai beneficiat și de alte dotări, atât ale cabinetelor de arte vizuale, cât și ale cabinetelor de muzică. Sala nu a mai fost renovată niciodată. Din anul 1984, avea dotările inițiale. Astăzi putem spune că avem o sală cu acustică deosebită. A fost renovată în sensul că a beneficiat de reparații care erau necesară și ea arată acum exact cum ar fi trebuit să arate o sală de concert pentru secolul 21.
Bugetul total al proiectului, a cărui implementare a început la 25 decembrie 2020 și s-a finalizat luna aceasta, a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro.
Redactor – Dana Malciu / redactor online – Daniel Țăndăreanu