Sistemul Informatic Unic al CNAS funcționează cu sincope, iar accesul pacienților la servicii medicale și medicamente este îngreunat
Publicat de Adina Sîrbu, 16 martie 2023, 08:42
Activitatea din cabinetele medicilor de familie, dar și a medicilor specialiști și din farmacii este afectată de problemele Sistemului Informatic Unic Integrat al CNAS, iar accesul pacienților la servicii medicale și medicamente este îngreunat. Doctorii și farmaciștii reclamă disfuncţii majore în verificarea calității de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale, din cauza problemelor sistemului. CNAS recunoaște că sistemul informatic este subdimensionat și anunță că face demersuri pentru îmbunătățirea aplicațiilor.
Problemele la sistemul informatic unic integrat apar frecvent, dar la începutul acestei luni s-au agravat.
Timp de o săptămână sistemul a fost aproape inutilizabil, spune doctorul Rozalia-Zitta Popa, președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis: ”În general, zilele de luni și vineri au disfuncționalități aproape permanente, medicii de familie nu pot valida rețetele, nu pot urca în sistem, iar în anumite specialități ambulatorii, medicii nu dau rețetele și trimit medicilor de familie, deci este o aglomerație supradimensionată”.
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța recunosc problemele, dar susțin că există soluții pentru furnizarea serviciilor medicale.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța, Aurelia Drăgoi: ”Până la remedierea situației, rugăm furnizorii de servicii medicale să verifice calitatea de asigurat în aplicațiile proprii și nu în platforma informatică publică și să înregistreze serviciile prestate în modul offline”.
În aceste condiții, pot apărea erori, atrage atenția președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea: ”Putem elibera rețetele, dar nu putem verifica nimic și ne putem trezi, când începe să funcționeze platforma, că pacientul nu e asigurat”.
Pentru a evita situațiile în care serviciile nu le sunt decontate, peste 100 de diabetologi din toată țara solicită conducerii CNAS să prelungească termenul de validare de la 72 de ore la 30 de zile.
Redactor: Cătălina Radu/ Editor online: Adina Sîrbu