INTERVIU | România ar putea pierde miliarde de euro din PNRR, necesare construirii de drumuri, școli și spitale în toată țara, dacă nu renunță la pensiile speciale
Publicat de Adina Sîrbu, 16 martie 2023, 09:28
Decidenții europeni continuă, în această perioadă, discuțiile cu autoritățile de la București, însă pare că nu va exista nici o derogare: România ori renunță la pensiile speciale, ori renunță la miliardele de euro necesare dezvoltării țării.
Ar putea fi pusă în pericol inclusiv finanțarea, din bani europeni, pentru construirea noului CET de la Constanța, atrag atenția specialiștii, iar alte fonduri nu există, în momentul de față – a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-un interviu realizat de Bogdan Comșa.
România pare că nu reușește să ajungă la un acord cu partenerii europeni în privința pensiilor speciale și, din acest motiv, țara noastră ar putea să piardă miliarde de euro pentru construirea de drumuri, școli și spitale. Vă rugăm să explicăm în sinteză pentru public despre ce este vorba!
Marcel Boloș: Într-adevăr, proiectul de lege privind pensiile speciale este în procedură parlamentară de aprobare și este perioada în care primim, în același timp, observații de la Comisia Europeană, iar în întregul proces de analiză trebuie să ne raportăm la condițiile pe care le are jalonul 215 în PNRR. Aici avem în vedere condițiile de sustenabilitate, respectiv trebuie să avem în vedere volumul de cheltuieli publice pe care îl generează legea pensiilor speciale și felul în care acestea pot fi acoperite din resursele bugetare. Și a doua condiție este cea referitoare la contributivitate. E un principiu fundamental în sistemul public de pensii, pentru ca mai apoi jalonul să poată fi validat de către Comisie și să putem, prin cererea de plată numărul 3, deci cea pe care o vom depune probabil în luna iunie, după cum a dispus domnul prim-ministru, pentru ca să ne putem încasa banii de la comisie.
Despre câți bani vorbim?
Marcel Boloș: 3,2 miliarde euro sunt banii pe care îi avem de încasat pentru cererea de plată numărul trei și, desigur, avem 79 de jaloane și ținte care fac obiectul acestei cereri de plată, pentru care trebuie să furnizăm toate informațiile, observațiile și documentele necesare procesului de validare al cheltuielilor.
În Constanța și Tulcea, domnule ministru, ce proiecte ar putea să fie puse în pericol?
Marcel Boloș: Acum nu știu dacă putem vorbi de proiecte care ar putea fi puse în pericol, pentru că riscul pentru cererea de plată numărul trei ar trebui să se producă. În schimb, aveți proiecte cu impact major, mai ales proiectul de cogenerare, care afectează sistemul public de alimentare cu energie termică, și de aceea, cred eu, că este important pentru întreaga Românie ca cererea de plată să-și urmeze cursul firesc, pentru a putea avea avea acces la banii necesari pentru finanțarea proiectelor de investiții pe care le avem, fie că discutăm de infrastructura de transport, de eficiența energetică în clădirile publice sau de infrastructura educațională, infrastructura de sănătate și alte tipuri de investiții relevante.
Cum vedeți rezolvarea, domnule ministru? România de-a lungul timpului a obținut tot felul de amânări și derogări de la Uniunea Europeană. De data aceasta pare că nu va fi așa. Atunci avem vreo altă sursă de finanțare pentru aceste școli, pentru drumuri și pentru spitale?
Marcel Boloș: Nu există altă sursă de finanțare, nu există alternativă. Este un singur drum, acela în care reforma pensiilor speciale trebuie să fie pusă în implementare, așa cum ne-am angajat în PNRR. În caz contrar, putem să avem un cost destul de usturător în ceea ce privește acest tip de reformă și la fiecare reformă importantă putem avea acest cost, deci pierderile o să fie destul de însemnate, chiar dacă discutăm de reforma pensiilor, reforma sistemului de guvernanță al companiilor de stat, reforma fiscală, reforma salarizării bugetare. Deci, toate acestea pot să fie o notă de plată usturătoare pentru România, în situația în care ele nu sunt puse în aplicare. Și de aceea trebuie să fim foarte atenți, fiindcă singura cale ca să ieșim din impas este să realizăm reforma pensiilor, indiferent că discutăm de pensii speciale sau pensiile din sistemul public de pensii, o singură cale există: să punem în aplicare reforma, așa cum am prevăzut-o în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Redactor: Bogdan Comșa/ Editor online: Adina Sîrbu