Ce spun speciliştii despre alimentele comercializate în spațiul european. Vor conţine sau nu, ingrediente obținute din insecte

Publicat de Doina Sirbu, 15 martie 2023, 10:55
Alimentele comercializate în spațiul european vor conține, obligatoriu, ingrediente obținute din insecte? Există, în prezent, anumite produse alimentare care au deja în componență astfel de ingrediente?
Răspunsurile, în interviul următor, realizat de Bogdan Comșa cu vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ioan Oleleu.
Domnule vicepreședinte, vă rugăm să ne spuneți, în primul rând, de ce a fost nevoie să intervină această reglementare a consumului de insecte în Uniunea Europeană?
Ioan Oleleu: Este o întrebare destul de dificilă și vă spun acest lucru în calitatea mea, în primul rând de român și de om care ține la tradiție și care știe ce înseamnă proteina autentică, proteina de origine animală, dar și proteina de origine vegetală din sursele convenționale. Probabil că la această întrebare o să ne răspundă poate generațiile viitoare, de ce a fost nevoie de o astfel de reglementare. Cert este că, la nivel național, nu cred că această reglementare va duce la o punere pe piață imediată a acestor produse care conțin făină din insecte.
Întrebarea care trebuie să răspundă unor temeri și unor, să le spunem, poate, informații incomplete sau chiar fake news-uri, este următoarea! Va deveni obligatorie introducerea produselor din insecte, făina, de exemplu, în alimentele comercializate în spațiul european?
Ioan Oleleu: În mod sigur, această obligativitate nu va exista. Nu s-a discutat niciun moment de această obligativitate în diversele structuri care reglementează astfel de aspecte. Niciodată o introducere obligatorie nu poate să fie pusă în discuție. Acest consum, în mod sigur, va fi la libera alegere a consumatorului, a celui care decide ce dorește să consume într-un moment sau altul. Dar nu se pune problema ca această chestiune să fie obligatorie chiar și în anumite proporții sau procente din anumite produse alimentare. Exclus acest lucru.
Există, în prezent, pe piață produse alimentare, băuturi în care să fie utilizate ingrediente de acest fel, din insecte?
Ioan Oleleu: În momentul de față, la nivel național, din toate informațiile pe care noi le avem și monitorizarea pe care o realizăm în acest domeniu, nu există în momentul de față alimente care să conțină făină proteică din insecte. Ea va face și obiectul unor reglementări, chiar suntem în curs de a face acest lucru, care ar fi condițiile, dar ele, în linii mari, sunt cele din regulamentele Uniunii Europene. Eu cred că dăm o atenție prea mare unui subiect care, cel puțin din punctul meu de vedere, nu va fi de actualitate, adică să devină un consum permanent în România. Noi trebuie să rămânem la alimentele noastre tradiționale, la bucătăria noastră culinară, care are atâtea oportunități și atâtea varietăți și este recunoscută inclusiv la nivel european și la nivel mondial.
Însă, știm că există unii coloranți alimentari…
Ioan Oleleu: Unii coloranți alimentari care se extrag din această zonă a insectelor se folosesc de foarte mult timp, ei sunt agreați și la nivel national, sunt reglementați foarte strict. Nu este o noutate. Acești coloranți care se folosesc în diverse rețete, ei sunt foarte bine reglementați și nu fac obiectul noilor reglementări, așa cum dvs. ați spus, în ceea ce privește punerea pe piața unor alimente care conțin făină proteică. Este un alt subiect.
Domnule vicepreședinte, alimentele care vor avea, să spunem pe viitor, poate vor pătrunde și pe piața din România într-o zonă de nișă, să spunem, care vor avea ingrediente de acest tip din insecte, vor fi marcate și vor fi etichetate corespunzător, bănuim!
Ioan Oleleu: În mod sigur va fi o etichetare corespunzătoare, astfel încât consumatorul să poată să achiziționeze aceste produse sau, mai bine zis, să le diferențieze foarte clar de celelalte produse. Este bine de știut, la nivel de Comisie Europeană a fost autorizată introducerea pe piață a următoarelor insecte ca alimente noi: greierul de casă, viermele galben de făină și lăcusta zburătoare. Dar în momentul de față, repet, pe piața din România nu există produse care să conțină făină de la speciile menționate anterior.
Așadar, nu ne va obliga nimeni, de exemplu, să facem pentru sărbătorile pascale cozonaci din făină de greieri!
Ioan Oleleu: Sub nicio formă. Sub nicio formă. Acest lucru nu se va întâmpla nici în Uniunea Europeană și nici în România.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: pixabay.com