Două proiecte culturale pentru orașul Ovidiu, tot mai aproape de a fi finalizate
Publicat de Doina Sirbu, 14 martie 2023, 07:49
„Cocoșul”(1935), „Capul unei fete tinere”(1907), „Peștele” (1922), „Somnul”(1908) sunt câteva dintre creațiile lui Constantin Brâncuși, ce sunt reconstituite de sculptorul Rodion Gheorghiță și care vor putea fi admirate pe faleza din orașul Ovidiu, de 1 Decembrie 2023.
Primăria și Consiliul Local Ovidiu au alocat fonduri în valoare de 322 000 de lei, pentru un „Pavilion expozițional dedicat lui Brâncuși”, afirmă primarul George Scupra. Până acum au fost reconstituite 25, dintre operele pierdute sau distruse ale acestuia. În total, 104 lucrări reconstituite din gips sau bronz, de sculptorul Rodion Gheorghiță, după un inventar realizat de Teja Bach, al celor 284 de lucrări ale maestrului, ar putea fi admirate de 1 Decembrie 2023, pe faleza din Ovidiu.
La „Atelierul lui Brâncuși” din Paris sunt expuse 118 lucrări, iar aproximativ 20 – 30 de lucrări au dispărut din țară după Revoluția din Decembrie `89. Prin reconstituirea a 104 creații ce vor fi expuse la Ovidiu, Academia Tomitană, inițiatoarea proiectului, spune că astfel vor fi două centre mondiale dedicate lui Brâncuși.
Mai întâi însă, ovidenii își vor aștepta turiștii cu statuia Sfântului Dionisie Exiguul, sfânt dobrogean, ce va fi inaugurat pe faleza orașului Ovidiu, la vară, în cadrul Castrului Roman și a Bazilicii Romane Paleocreștine, spune primarul George Scupra.
„Da, amândouă sunt în lucru. O dată vorbim de Dionisie Exiguul în zona Castrului Roman și a Bazilicii Romane Paleocreștine. Este vorba de un bust al lui Dionisie Exiguul, realizat de către un tânăr sculptor român. Se numește Vladlen Babcinețchi, iar lucrarea este donată de Înalt Prasfinția Sa orașului Ovidiu. O vom inaugura în vara aceasta, cel mai probabil în iunie-iulie. O să stabilească Înalt Prasfinția Sa momentul, dar se va întâmpla cel mai probabil odată cu inaugurarea proiectului pe finanțare europeană Castrul Roman și Bazilica Paleocreștină. Apoi un alt proiect pe care îl derulăm, pe care l-am aprobat la începutul anului, în prima ședință din ianuarie, am aprobat o parte din bugetul necesar, este vorba despre un „Pavilion expozițional dedicat lui Brâncuși”. Pe scurt, ne dorim să vedem reconstituită opera lui Brâncuși de un sculptor renumit în viață – Rodion Gheorghiță. Lucrează deja la acest lucru. În acest moment a realizat deja 25 din operele pierdute sau distruse și probabil că în cel mai scurt timp le vom avea pe toate la Ovidiu. Pavilionul la care lucrăm în acest moment, Primăria, cum spuneam, a alocat fonduri în valoare de 322.000 de lei. Sigur că nu este suficient pentru a termina proiectul, dar urmează rectificări din vară și avem încredere că un termen optimist, poate realist, vom vedea. Noi am vrea să inaugurăm la 1 decembrie anul acesta”, a declarat primarul oraşului Ovidiu, George Scupra.
Mai multe despre operele pierdute sau distruse ale lui Brâncuși, am aflat de la profesorul Constantin Barbu, inițiatorul proiectului.
„Aveți aici cartea pe care ați mângâiat-o înainte. E vorba de cartea cu inventarul celor 284 de lucrări de Brâncuși. Între ele sunt și 104 lucrări care s-au distrus sau s-au pierdut în timp. Noi avem un proiect împreună cu Primăria Ovidiu, Academia Tomitană, pe care sculptorul Rodion Gheorghiță, după un inventar cercetat de mine ani mulți, după acest inventar sunt 104 lucrări distruse sau pierdute. Sculptorul Rodion Gheorghiță, pe care eu îl consider cel mai mare sculptor român de astăzi și poate nu numai român, reconstituie aceste lucrări ale lui Brâncuși. Imaginați-vă că din 284, 104 sunt distruse sau pierdute. 40%, deci, aproape jumătate. Ați văzut la Paris, unde sunt vreo 118 lucrări pe Brâncuș și în atelierul Brâncuși, imaginați-vă că Parisul are 118 lucrări și Ovidiu, care aici lângă Constanța, are 104 lucrări. Deci ar fi două centre mondiale Brâncuși. Asta am vrut să fac și fiindcă Brâncuși a avut o serie de 20 și ceva, 30 de lucrări în țară, care după Revoluție s-au furat sau au fost scoase ilegal din țară, vom vedea și vor vedea alții care au putere, ce se poate face. Zic cel puțin să îi aducem acum opera distrusă acasă, fiindcă pe cea reală n-au vrut s-o primească. Cam asta vrem să facem și vom face”, a declarat profesorul Constantin Barbu.
„Constantin Brâncuși – Opera pierdută sau distrusă” este un proiect al Academiei Tomitane, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și Asociația Studenților Creștini – Ortodocși Români, filiala Constanța.
Redactor: Liliana Fustanela/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Liliana Fustanela