Plajele închiriate vor fi predate până la jumătatea lui aprilie
Publicat de Adina Sîrbu, 10 martie 2023, 09:29
Licitaţiile pentru sectoarele de plajă de pe litoral vor fi organizate în această lună, iar până pe 15 aprilie porțiunile de plajă trebuie predate noilor chiriaşi, a declarat ieri, ministrul Mediului, Tánczos Barna.
El a explicat că noua procedură prevede, totodată, reducerea termenelor, organizarea licitaţiei la nivelul Apelor Române, dar şi posibilitatea încheierii contractelor pentru două sezoane estivale:
Tánczos Barna: În luna martie cu siguranță vor fi organizate (licitațiile n.r.). Până pe 15 aprilie, ANAR trebuie să predea sectoarele de plajă la noi chiriași. Caietul de sarcini va fi vizat și de Ministerul Turismului, pentru că acolo sunt foarte multe discuții, inclusiv printre operatorii de la fața locului. Unii spun că doar hotelierii ar trebui să aibă, alții spun că ar trebui să aibă oricine posibilitatea să închirieze plaje. Unii vor pentru distracție, alții vor pentru activități de familie. Deși e o chestiune foarte complicată, se vor obține toate avizele și se vor face contractele până la începutul sezonului estival. Cu siguranță excepțiile sunt prevăzute în ordonanța de urgență și se poate finaliza procedura.
Reamintim, Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024.
Anul trecut, aproximativ 200 de contracte de închiriere a plajei au încetat prin ajungerea la termen și, în același timp, o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept pentru care loturile de închiriat au suferit modificări prin cuprinderea acestor suprafețe noi, astfel încât este necesară reglementarea condițiilor de închiriere.
Potrivit Ministerului Mediului, Ordonanța de urgență reglementează organizarea licitațiilor și derularea contractelor de închiriere ținând cont că, de la 1 Mai începe sezonul estival. Astfel, se vor reduce termenele de desfășurare a licitațiilor, dar și numărul de oferte maxim admisibile în prezența cărora poate fi adjudecată licitația (de la două oferte la una).
De asemenea, se stabilește termenul contractului de închiriere la 2 ani, pentru sezoanele estivale 2023 și 2024, termen minim necesar obținerii noului PUZ, și va exista posibilitatea analizării ofertelor de închiriere de către mai multe comisii, organizate la nivelul ANAR.
Toate aceste propuneri de reglementare vor conduce la reducerea la jumătate a perioadei de licitație și încheiere a contractelor, care acum însumează cel puțin 55 de zile.
Săptămâna trecută, Asociaţia RESTO Constanţa a acuzat autorităţile de nepăsare în privinţa abordării sezonului estival 2023, arătând că decizia târzie a Ministerului Mediului de a derula licitaţiile va face imposibilă obţinerea de avize şi autorizaţii în timp util.
Redactori: Florentina Stan, Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu