Care este ponderea femeilor pe piaţa muncii

Publicat de Doina Sirbu, 8 martie 2023, 12:21
După datele furnizate de Institutul Național de Statistică, în urma ultimului recensământ, femeile sunt majoritare în România, 51% din populație.
Dar care este ponderea acestora pe piața muncii, în șomaj sau la cursurile de calificare din zona noastră, având în vedere specificul sezonier al activităților de pe litoral, aflăm de la purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța (AJOFM), Adelina Vlad.
Am aflat, în urma datelor din cel mai recent recensământ încheiat de curând, că suntem majoritare în România, noi, femeile, 51%, dar aș vrea să știu în zona noastră cum stăm, dacă în rândul șomerilor sunt mai multe femei. La cursurile de calificare vin mai multe femei?
Adelina Vlad: Trendul de la nivel național, de majoritate femei, se menține și la nivelul județului Constanța și în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, proporția de șomeri este mai mare în rândul femeilor decât a bărbaților. Nu este o diferență foarte mare, vorbim de 100, 100 și ceva de persoane. La cursurile de calificare se înscriu marea majoritate femei, pentru că și aceste cursuri le organizăm în funcție de specificul zonei. Avem foarte multe calificări pentru HoReCa, pentru că noi avem sezonul estival și angajările, cele mai multe se fac în perioada martie până în octombrie și programul de formare profesională este pliat pe ceea ce se cere pe piața forței de muncă, la nivelul județului Constanța.
La bursele de muncă, în general, ați observat o preferință pentru forța de muncă masculină?
Adelina Vlad: Nu există discriminare din punctul ăsta de vedere, pentru că există lipsă de forță de muncă, agentul economic nici nu mai alege, dar sunt anumite meserii pe care nu le pot face femeile și mă refer în special în domeniul construcțiilor, unde se presupune că ar fi nevoie de un efort fizic susținut.
Dar, ca plată, cum sunt recompensate femeile față de bărbați?
Adelina Vlad: Legea nu permite să se facă diferențiere în ceea ce privește salariile. Ceea ce rezultă din informațiile pe care le putem noi verifica este că marea majoritate sunt pe minim pe economie, nu contează că sunt tineri, bătrâni sau femei ori bărbați. Vorbim de egalitate de şanse.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: pixabay.com