CONSTANŢA: Lansare de volume, la Palatul Arhiepiscopal
Publicat de Doina Sirbu, 6 martie 2023, 16:50
Astăzi, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, profesorul Constantin Barbu a lansat alte 50 de volume din seria „Monumenta Romaniae Historica” și „Monumenta Orthodoxe et Byzantine”, proiecte realizate de Academia Tomitană și Asociația Studenților Creștini-Ortodocși. Până în prezent au văzut lumina tiparului aproape 700 din cele peste 1000 de volume care vor fi publicate cu dovezi despre creștinism în ținutul dintre Dunăre și Mare și despre activitatea Mitropoliei Tomisului din primul mileniu creștin.
Manuscrise mai vechi de 1000 de ani care arată istoria Bisericii Tomisului în primul mileniu creștin în vechea Scyție, actuala Dobroge, au început să fie colectate de profesorul academician Constantin Barbu în urmă cu trei ani.
„De ce este tezaurul Arhiepiscopiei Tomisului cel mai valoros tezaur scriptural al României?” este conferința susținută de către acad. prof. Constantin Barbu, cu binecuvântarea și în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Constantin Barbu: Este important, fiindcă este singurul tezaur care întinde de la 275 până la 1359 istoria stră-românilor și a românilor. Și fără aceste acte, România ar fi lipsită de un mileniu de istorie, ceea ce e complicat.
Rep.: Practic, scoateți la lumină niște documente foarte, foarte vechi. La ce număr ați ajuns?
Constantin Barbu: Suntem pe la volumul 700 din „Monumenta Romaniae Historica”. Știți că îi alăturăm și Biblioteca lui Eminescu și monumentele ortodoxe și bizantine, dar în special interesează aceste documente. Aproape toate sunt inedite. Unele sunt inedite și față de știința mondială, deci au fost comandate special. Imaginați-vă numai de la 298 până la 1359, episcopii, arhiepiscopii și mitropoliții Tomisului, având aici vechea Scyție, vechea Dobroge. Este important să ai Mitropolia Tomisului, fiindcă bulgarii acum au reînviat Mitropolia Durostoromului, Durostorom, care a făcut parte din România până la Balcic. Știm bine că Burebista s-a inițiat la Dionysopolis, adică Balcicul, după numele contemporan nouă, dar cred că instituţiile fundamentale ale statului încă nu s-au trezit.
Profesorul Constantin Barbu a adunat dovezile despre existența creștinismului în Dobrogea, din manuscrise din multe țări, chiar și din state de peste ocean. El spune că astfel, avem un fel de buletin de identitate al poporului român și că ar trebui să existe un proiect de țară similar cu cel al Academiei Tomitane, de colecționare a manuscriselor vechi despre întreg pământul românesc.
Evenimentul a fost organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și cu Asociația Studenților Creștini – Ortodocși Români, filiala Constanța, în prezența IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului.
Redactor: Liliana Fustanela/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Liliana Fustanela