”Plăcinta dobrogeană” românească primește recunoaștere europeană, câștigând în fața Bulgariei
Publicat de Adina Sîrbu, 5 martie 2023, 14:44
România are peste 3.600 de produse tradiționale atestate, iar 20 dintre ele sunt din județul Tulcea.
Printre preparatele tulcene cu eticheta de produs tradițional se numără mai multe tipuri de salată de icre și de pastramă de pește, dulcețuri de nuci, trandafiri sau cireșe, precum și un tip de cozonac preparat la Măcin.
Mirela Miiler, şefa Direcţiei Agricole Tulcea, ne spune cum se poate obține eticheta de produs tradițional:
Fiecare producător trebuie să arate că fabrică acest produs din materii prime locale, să prezinte rețeta tradițională specifică acelui loc, să aibă în procesul de obținere și operațiuni, de exemplu, de prelucrare manuală, în definitiv să dovedească modul tradițional de obținere a acelui produs și să nu aibă în componență adaosuri obținute prin sinteză chimică. Rețeta este prezentată în acest caiet de sarcini. Este o rețetă care se transmite din generație în generație, ca un fel de secret de familie până la urmă. Este ca o marcă înregistrată și nu mai poate nimeni să-l producă, pentru că atestatul este nominal.
Atestatul de produs tradițional este acordat de Ministerul Agriculturii, dar sunt și alte forme de atestare a produselor tradiționale, cum ar fi cel de ”Indicație geografică protejată”, care oferă unui produs recunoaștere la nivel european.
În județul Constanța, este în curs de atestare IGP ”Plăcinta dobrogeană”.
Timp de doi ani, România a concurat cu Bulgaria pentru atestarea ”Plăcintei dobrogene” cu Indicaţie Geografică Protejată, iar în cele din urmă țara noastră a primit câștig de cauză.
”Bulgaria a invocat istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, și a făcut o opoziţie hotărâtă şi susţinută aproape doi ani”, a declarat pentru AGERPRES Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii.
Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, în limba bulgară, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere IGP, pentru o perioadă de 10 ani, deşi iniţial ceruse 15 ani.
De asemenea, vecinii bulgari nu vor putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de ”Plăcintă dobrogeană”.
AGERPRES/ Redactor: Cezar Colimitra