„Miercurea alarmelor“ | Opt dintre cele 90 de sisteme de alarmare din judeţul Tulcea nu sunt funcţionale
Publicat de , 1 martie 2023, 14:16
Opt dintre cele 90 de sisteme de alarmare din judeţul Tulcea nu sunt în prezent funcţionale, a informat, astăzi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, în contextul exerciţiului „Miercurea alarmelor“. „Aceste sisteme de alarmare sunt în grija autorităților locale ori a operatorilor economici care le dețin. În cazul unui caz real, complementar se trimit și mesaje RO-ALERT, iar populaţia va fi înştiinţată prin mijloace alternative, în cazul unei situaţii de urgenţă“, au explicat reprezentanţii ISU Tulcea.
Exerciţiul desfăşurat astăzi îşi propune verificarea şi testarea echipamentelor din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, iar în timpul acestuia s-au verificat atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul comunităţilor şi al municipiului Tulcea.
„Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice,au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate“, se arată în informarea transmisă de ISU Tulcea.
Specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire și Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților (SPIRC), au fost și astăzi în zonele cu trafic intens de persoane, centre comerciale și spațiile publice, pentru a informa cetățenii despre pericolele la care se pot expune în cazul unui cutremur ori incendiu și cum se pot proteja, cum trebuie să acționeze în cazul unui cutremur și post cutremur.
Redactor online: Alina Enache / Foto: IGSU