REPORTAJ ISACCEA: La un an de la invazia Rusiei, încă mai trec frontiera refugiați ucraineni care spun că în țara lor nu mai este de trăit

Publicat de Adina Sîrbu, 28 februarie 2023, 12:39
La peste un de la începutul războiului ruso-ucrainean, încă mai trec frontiera oameni care spun că în Ucraina nu mai este de trăit. Sunt mai puțini, însă activitatea din punctul de trecere a frontierei de la Isaccea a devenit mai complexă, din cauza creșterii traficului de mărfuri, care creează cozi interminabile de tiruri, în așteptarea feribotului.
Aflăm detalii dintr-un reportaj realizat de Cecilia Pătrăhău:
Deși a trecut un an de la declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile sunt mult mai organizate și mai pregătite pentru orice situație care ar putea apărea, spune purtătorul de cuvânt al ISU Delta Tulcea, Daniel Năstase: Suntem în continuare prezenți, ne-am schimbat și tabăra. Acuma nu mai este o tabără mobilă, este doar o zonă administrativă în care cetățenii ucrainieni au parte de toate îngrijirile necesare, au unde să mănânce, o masă caldă, dar se și pot caza câteva ore până la o noapte.
Andreea Novacovici este managerul Punctului Albastru din Isaccea: Săptămâna trecută am avut 254 de persoane care au solicitat sprijinul punctului de prim-ajutor Blue, așa cum e denumit de către agențiile ONU, iar până acum, săptămâna aceasta nu știu dacă trecem de 100. Oamenii trec frontiera în ambele sensuri.
Cecilia Pătrăhău a stat de vorbă cu două refugiate pe care le-a întâlnit în Vama Isaccea.
Refugiată: Mâine este ziua mea de naștere și mă duc acasă cu ajutoare medicale pentru familie și prieteni. Am și daruri de la prietenii români, dar în principal ajutoare umanitare.
Reporter: Aveți mulți copii? Ai cui sunt?
Refugiată: Sunt ai mei, 4 copii am!
Reporter: De unde sunteți, din Izmail? Și de ce plecați de acolo?
Refugiată: Nu-i de trăit în Ucraina!
Polițiștii de frontieră sunt la fel de solicitați, chiar dacă situația s-a schimbat, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene: Situația este mai complicată în ceea ce privește transportul rutier de marfă. Sunt cozi foarte mari de tiruri. Transportul se efectuează cu ajutorul unui feribot pe malul celălalt. Dar capacitatea feribotului este redusă, de aceea tirurile care fac transport de marfă din Portul Constanța sau din alte țări și vor să meargă în Ucraina se adună în număr mare, iar timpii de așteptare sunt crescuți.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Editor online: Adina Sîrbu