O carte – moștenire pentru Dobrogea, lansată la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman din Constanța
Publicat de , 24 februarie 2023, 11:13
Munca de cercetare a regretatului profesor și istoric Gheorghe Dumitrașcu pentru această carte numită Spațiul rural dobrogean la sfârșit de secol XIX. Chestionarele Densușianu a început în urmă cu 15 ani, împreună cu cea care a plecat mult prea devreme dintre noi, scriitoarea Liliana Lazia.
Cea care a continuat munca de documentare alături de istoricul Gheorghe Dumitrașcu a fost dr. Corina Apostoleanu, fostul director al Bibliotecii Județene Ioan N. Roman din Constanța. Ieri s-a lansat acest volum, o moștenire de suflet pentru Dobrogea în prezența prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene, Ovidiu Dunăreanu, redactor -șef la revista culturală Ex Ponto, dr. Constantin Cheramidoglu, dar și alți zeci de invitați și prieteni ai autorilor.
Corina Apostoleanu:
„Cu regretatul profesor Gheorghe Dumitrașcu am avut ocazia să colaborez în mai multe rânduri și mă simt extrem de onorată ca astăzi, pe coperta acestui volum să apară numele noastre, împreună. Desigur, aș fi vrut și aș fi preferat ca profesorul Dumitrașcu să fie prezent, dar, așa cum se întâmplă, uneori, nu ni se îndeplinesc toate dorințele și toate voințele, drept pentru care respectăm voința sa testamentară de a publica acest volum. Discuția a început cu mulți ani în urmă, aici, în Biblioteca Județeană, când director era regretata Liliana Lazia și a început cu un prim pas al proiectului și anume publicarea chestionarului realizat de Bogdan Petriceicu Hașdeu. Cartografierea istorică a Dobrogei este posibilă doar pe bază de documente, așa cum spun istoricii. Eu sunt filolog de formație, dar trebuie să recunosc că, în domeniul acesta, am intrat, așa, cu pași mai ușori, însă m-am alăturat, în multe circumstanțe istoricilor, pentru a pune împreună experiența noastră și pentru a realiza lucruri. Spațiul rural dobrogean la sfârșit de secol XIX este o imagine sinceră a ceea ce însemna satul dobrogean, la aproape 20 de ani de la instalarea administrației românești, pentru că aceste chestionare au fost aplicate undeva, între anii 1893- 1894 și la vreo 10 ani de la Chestionarul Hașdeu. Unele dintre comunitățile care sunt evocate în acest volum sunt bine închegate și bine formate, și mă refer, în special la cele de pe malul Dunării, dar există și comunități în formare, pentru că, învățătorii, cei care au fost rugați să participle în acest uriaș proiect și să intermedieze, cumva, aceste răspunsuri, spun uneori, că satul are doar 15 sau 17 ani de când este creat și nu au suficienți oameni pe care să-i întrebe, sau erau puțini oameni în vârstă, așa cum li s-a cerut, pentru a să răspunde la aceste întrebări. Pe de altă parte, proiectul acesta nu a fost unul simplu, pentru că știm foarte bine că aceste chestionare ale lui Densușianu au o paletă extrem de largă de tipuri întrebări, care se referă la etnografie, etnologie, viață rurală, obiceiuri, folclor, costume, tot ceea ce înseamnă viața în spațiul rural. Profesorul Dumitrașcu a considerat că este esențial pentru Dobrogea ca un astfel de volum să apară și și-a dorit să fie lucrat împreună cu specialiști de la Biblioteca Județeană pentru că a considerat că prin compartimentul nostru de bibliografie dobrogeană, putem să răspundem acestei dorințe. Chiar mi-a predat la un moment dat materialul, spunându-mi, dacă eu nu o să reușesc să-l public, o să-l publici tu! I-am respectat dorința!“
Lansarea a avut loc joi, în sala Liliana Lazia a Bibliotecii Județene Ioan N Roman din Constanța, în prezența a zeci de invitați. Fiica regretatului Gheorghe Dumitrașcu, istoricul Lavinia Dumitrașcu, a trăit clipe încărcate de emoție:
„Tata începuse mai demult cu Corina scrierea acestei cărți, dar nu l-a mai lăsat timpul. Înainte publicase Chestionarul Hașdeu, cu Liliana Lazia, a fost ultima ei lansare și apoi a continuat cu Corina. Au lucrat împreună până la sfârșitul tatei și a fost o surpriză ca prietena noastră, Fata Tatei, cum îi spunea, Corina, să mă întrebe dacă sunt de acord cu tipărirea. Tata a avut drept săgeată în viață, drum în viață –MISIA MEA E DOBROGEA! Și, întotdeauna, că a fost la Cluj, la Institutul Academiei, că a fost la Constanța, a încercat să scoată izvoare despre Dobrogea lui și a noastră! E o surpriză, îi mulțumesc Corinei! Cred că tata e cu noi, în seara asta!“
Cele două chestionare, aplicate de către istoricul Nicolae Densușianu în anii 1893 și 1894, descriu spațiul rural dobrogean, cu tradițiile și obiceiurile locuitorilor acestui spațiu, care au găsit în Dobrogea adevăratul sens al cuvântului Acasă.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale