Lumea marchează un an de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina
Publicat de , 24 februarie 2023, 07:14
La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie terestră, aeriană şi maritimă în Ucraina – cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia, în Europa, de la Al Doilea Război Mondial. Rusia şi-a intitulat acţiunea „operaţiune militară specială”, în timp ce Ucraina şi Occidentul au numit atacul o acaparare de teritoriu neprovocată.
Turnul Eiffel din Paris a fost luminat în culorile albastru şi galben, iar la Londra, oameni purtând pe umeri drapelul ucrainean au luat parte la o ceremonie comemorativă, în contextul în care lumea marchează un an de război între Rusia şi Ucraina.
Reuters amintește că, la 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie terestră, aeriană şi maritimă în Ucraina – cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia, în Europa, de la Al Doilea Război Mondial. Rusia şi-a intitulat acţiunea „operaţiune militară specială”, în timp ce Ucraina şi Occidentul au numit atacul o acaparare de teritoriu neprovocată.
„Va exista o viaţă după acest război, pentru că Ucraina va câştiga”, a declarat primarul Parisului, Anne Hidalgo, într-un discurs susţinut înainte ca Turnul Eiffel să fie iluminat pentru a demonstra solidaritatea cu Ucraina.
„Cred că nimeni nu va rămâne fără această dorinţă aprigă – de libertate, pentru Europa, pentru democraţie – pe care ucrainenii o arată.”
La Bruxelles, clădirile Uniunii Europene, inclusiv cele ale Parlamentului European şi ale Comisiei, au fost luminate în mod similar în culorile drapelului ucrainean. La Londra, oamenii adunaţi în Piaţa Trafalgar, la o ceremonie comemorativă pentru a marca un an de la invazie, s-au îmbrăcat în steaguri ucrainene şi au afişat bannere – inclusiv unul cu mesajul „Puneţi-l pe Putin în coşul de gunoi”, referindu-se la preşedintele rus, Vladimir Putin.
„Este marcată invazia la scară largă a Rusiei în ţara mea, de aceea m-am gândit că nu pot rămâne acasă”, a spus Olena Iliuk, o ucraineană de 18 ani, prezentă la ceremonie. Ucraina a înregistrat un succes la sfârşitul anului 2022, în contraofensive lansate cu scopul de a recupera o mare parte din teritoriul pe care l-a pierdut la început, însă războiul a devenit acum unul de uzură, iar ambele părţi suferă pierderi tot mai mari. Un an mai târziu, Rusia controlează în jur de o cincime din Ucraina.
Sursa: RRA / Foto: