Mai mulți delfini au înaintat din Marea Neagră, în Dunăre
Publicat de Doina Sirbu, 17 februarie 2023, 11:03
Ne-am obișnuit să vedem delfini în apele sărate ale mărilor și oceanelor, dar ei pot fi întâlniți și în ape dulci. De curând, mai mulți delfini au intrat pe brațul Sf. Gheorghe. Biologii marini spun că fenomenul este destul de rar, iar prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de căutarea hranei. Cecilia Pătrăhău detaliază.
Intrarea delfinilor pe gurile Dunării după hrană nu este un lucru neobișnuit, ne-a explicat directorul executiv al ONG Mare Nostrum, biologul Marian Pariu.
Marian Pariu: În literatura de specialitate, găsim astfel de consemnări atât pentru afalini, cât și pentru marsuin. Astfel de evenimente au fost înregistrate și în alte țări și nu departe de anul trecut, era un caz în Italia anumit delfin care intrase zeci de kilometri pe un râu și lumea-și făcea probleme. E clar că există adaptabilitate la apa dulce, dar asta nu înseamnă că ei pot trăi în permanență în apă dulce. La noi, e cu atât mai simplu, pentru că Marea Neagră este o mare salmastră, salintatea acesteia este redusă, iar grupurile de delfini care trăiesc în zona gurilor de vărsare ale Dunării, vă dați seama, beneficiază de ape cu atât mai dulci decât cei care sunt în partea de sud și, în timp, asta duce la o adaptare mai mare a acestor viețuitoare și permițându-le astfel să intre pe canalele Dunării.
S-a observat o reducere a populației de delfini în zona noastră, din cauza conflictului din nordul Mării Negre?
Marian Pariu: Legat de impactul războiului asupra populației de delfini din zona noastră, nu putem spune că s-a observat neapărat o reducere a numărului acestuia. Însă, dacă ar fi să ne raportăm la cazurile de eșuare pe care le-am înregistrat, 2022 a fost anul cu cele mai multe cazuri de eșuare la litoralul românesc și nu numai, 203 astfel de cazuri fiind cea mai mare cifră înregistrată cel puțin în ultimii 20 de ani.
Cum a influențat acest război cercetările pe care le faceți asupra cauzelor de eșuare ale acestor mamifere?
Marian Pariu: Odată cu conflictul armat din nordul Mării Negre, chiar și noi a trebuit să ne restricționăm zona de monitorizare. Monitorizările de anul trecut, spre exemplu, le-am realizat doar până în zona Gura Portiței, însă avem în implementare un program de monitorizare acustică a delfinilor și marsuinilor, prin intermediul căruia am putut vedea o diferențiere în ceea ce privește prezența lor în cele 4 anotimpuri. Cu atât mai mult am putut observa faptul că aceștia nu pleacă cu toții, ci există cu siguranță familii care rămân rezidente, înregistrând astfel zgomotele pe care aceștia le emit.
Putem lega această apariție pe fluviu de migrația scrumbiei, care a început și care constituie o sursă de hrană pentru delfini.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: pexels.com