Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a ajuns la peste 41.000 de morți. Salvări miraculoase, la nouă zile de la cutremur
Publicat de , 16 februarie 2023, 09:17 / actualizat: 16 februarie 2023, 10:37
La nouă zile de la cutremurul devastator din Turcia, două femei au fost scoase miercuri de sub dărâmături în orașul Kahramanmaraş din sudul ţării, iar o mamă și doi copii au fost salvați în aceeaşi zi în orașul Antakya, în timp ce eforturile de salvare au fost îndreptate către ajutorarea supraviețuitorilor.
Salvatorii au aplaudat şi s-au îmbrățișat, în timp ce o ambulanță transporta femeia de 74 de ani salvată în Kahramanmaraş. O altă femeie, de 46 de ani, a fost salvată mai devreme în același oraș, situat aproape de epicentrul cutremurului. Tot miercuri, o femeie pe nume Ela și copiii ei, Meysam și Ali, au fost scoși de sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din Antakya, la 228 de ore după cutremur, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu. Bilanțul combinat al victimelor din Turcia și Siria a ajuns la peste 41.000 de morți, iar milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, mulți supraviețuitori rămânând fără adăpost la temperaturi de iarnă. Salvările sunt acum puține și rare, accentul mutându-se pe sprijinirea supraviețuitorilor și, având în vedere că o mare parte din infrastructura sanitară din regiune a fost avariată sau a devenit nefuncțională în urma cutremurelor, autoritățile sanitare se confruntă cu o sarcină descurajantă în încercarea de a se asigura că oamenii rămân sănătoşi. Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri că este deosebit de îngrijorată de situaţia oamenilor din nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli și cu acces redus la ajutor umanitar. OMS i-a cerut președintelui sirian, Bashar al-Assad, să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia pentru a permite trecerea ajutoarelor.
Au început să apară poveștile despre cum au supraviețuit oamenii zile întregi îngropați sub dărâmături.
Huseyin Berber, un diabetic în vârstă de 62 de ani, a supraviețuit 187 de ore, după ce pereții prăbușiți de la parterul casei sale au fost susținuți de un frigider și un dulap, lăsându-i un doar un fotoliu în care să stea și un covor care să-i țină de cald. Avea o singură sticlă de apă, iar când aceasta s-a terminat, și-a băut propria urină, a declarat el de pe un pat din spitalul orașului Mersin.
„Am strigat, am strigat și am strigat. Nimeni nu mă auzea. Am strigat atât de mult, încât m-a durut gâtul… Cineva a întins mâna și s-a întâlnit cu mâna mea. M-au scos de acolo. Gaura din care am ieșit era foarte mică. Asta m-a speriat un pic“, povesteşte Huseyin Berber.
În Kahramanmaraş, familiile fără adăpost au dormit în corturi instalate pe terenul și pe pista de alergare a stadionului din oraș. Într-un cort, Hatice Kavakdali, în vârstă de 28 de ani, strângea în brațe un ursuleț de pluș gri.
„Nu pot descrie în cuvinte experiența pe care am trăit-o. A fost atât de înspăimântător și încă mai resimt durerea provocată de tragedia asta. Mi-am pierdut cunoștința după cutremur și încă îmi trebuie timp să îmi revin. Nu-mi amintesc nici ce s-a întâmplat cu familia mea şi nici cum am ieșit din casă“, povesteşte tânăra. Alții supravieţuitori sunt îngrijorați de lipsa de igienă.
„Nu am putut să ne spălăm de la cutremur“, a declarat Mohammad Emin, un student la design grafic în vârstă de 21 de ani. Batyr Berdyklychev, reprezentantul OMS în Turcia, a avertizat că lipsa apei în zonele afectate de cutremur „crește riscul de boli transmise prin apă și riscul de izbucnire a unor boli transmisibile“. Pe un feribot folosit pentru a trata supraviețuitorii din portul Iskenderun, în sudul Turciei, farmacistul Jin Ozsaygili s-a arătat, de asemenea, îngrijorat de riscurile pentru sănătate: „Ne așteptăm la epidemii de holeră și febră tifoidă. Pentru a preveni aceste boli, rămășițele umane ar trebui să fie îndepărtate urgent.“
Între timp, guvernul i-a încurajat pe oameni să se întoarcă acasă, dacă și când autoritățile vor considera clădirea lor sigură. „Vom demola rapid ceea ce trebuie demolat și vom construi case sigure“, a scris pe Twitter ministrul turc al mediului și urbanismului, Murat Kurum.
Dincolo de graniță, în Siria, eforturile de ajutorare au fost îngreunate de un război civil care a divizat țara și a divizat puterile regionale și globale. „Este clar că zona care generează cea mai mare îngrijorare în acest moment este zona din nord-vestul Siriei“, a declarat Mike Ryan, directorul executiv al Programului de Urgențe Sanitare al OMS, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva. „Impactul cutremurului în zonele din Siria controlate de guvern este semnificativ, dar serviciile sunt acolo și există acces la acele persoane“, a precizat el.
Ostilitățile războiului civil au obstrucționat cel puțin două încercări de a trimite ajutoare în nord-vestul țării din alte părți ale Siriei, dar un convoi de ajutoare a reuşit să ajungă în zonă în cursul nopții. Organizate de triburi arabe, camioane încărcate cu pături, alimente, provizii medicale și corturi au ajuns peste noapte în nord-vestul rebel controlat de insurgenți, dintr-o regiune controlată de Forțele Democratice Siriene conduse de kurzi, a declarat un reporter Reuters. „Situația este cu adevărat tragică“, a declarat Abdulrahman Mohammad, un sirian strămutat, originar din provincia vecină Alep, în Idlib, unde mulți și-au găsit refugiu în ultimul deceniu din alte provincii devastate de război.
Părți din provinciile Idlib și Alep adiacentă, deținute de rebelii susținuți de Turcia, au suferit cea mai mare pierdere în urma cutremurului: peste 4.400 de victime, dintr-un bilanț de peste 5.800 de morți, potrivit ONU și autorităților guvernamentale. Unii, însă, au scăpat ca prin minune.
În orașul mediteranean Jableh din Siria, Um Kanan a povestit cum și-a trezit cei trei copii și i-a dus în grabă într-un mic dulap din dormitor pentru a se adăposti. Forța cutremurului a făcut ca apartamentul lor de la etajul patru să se prăbușească, dar cei patru au supraviețuit. „Mă tot gândeam în sinea mea: oare se poate? Clădirea s-a prăbușit pur și simplu? Este acesta un vis? Am încercat să mă mișc, dar nu am putut. Copiii și cu mine, printr-un miracol, am ajuns în acest mic spațiu şi am supravieţuit“, a spus ea, transmite Reuters.
Sursa: RADOR / Editor online: Alina Enache / Foto: Sertac Kayar/ Reuters/ Agerpres