Petiţie pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcţionează şcoli, grădiniţe şi spitale

Publicat de , 15 februarie 2023, 15:28
Peste 36.000 de cetăţeni au semnat o petiţie a Declic prin care solicită Ministerului Dezvoltării să asigure finanţarea, în regim de urgenţă, pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcţionează şcoli, grădiniţe şi spitale.
Semnatarii subliniază că, doar în București, sunt peste 150 de instituții de învățământ încadrate cu risc, în care învață zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. „Situația este la fel de alarmantă și în alte orașe din țară. Ultimele date publice arătau că doar 6% din clădirile în care sunt școli au fost expertizate. Din acestea, 600 au risc seismic I și II, adică se pot prăbuși la un cutremur mare“, se arată în document.
Potrivit aceleiaşi surse, şi unele dintre cele mai mari spitale din București sunt încadrate la risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur puternic. Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul pentru copii Marie Curie, Maternitatea Bucur, Institutul Marius Nasta și Serviciul de Ambulanță București Ilfov riscă să se dărâme la următorul cutremur mare.
În aceste condiţii, semnatarii petiţiei Declic cer folosirea banilor din PNRR şi accesarea altor fonduri pentru consolidarea cu prioritate a grădiniţelor, şcolilor, facultăţilor şi spitalelor.
„Statisticile de la finalul anului 2022 arată că, în cazul unui seism puternic, peste 6.500 de oameni ar muri doar în Bucureşti, iar alţi 16.000 ar fi grav răniţi. Dacă aceste clădiri ar intra într-un program rapid de consolidare, mii de vieţi ar putea fi salvate“, se arată în petiţia Declic.
Unul dintre susţinătorii acestui demers este Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC „Alessandrescu – Rusescu”:
„Dragi părinţi, vă rog să citiţi cu răbdare. Să vă gândiţi şi, dacă vi se pare relevant, să semnaţi. Eu lucrez de o viaţă într-un spital «fragil» arhitectonic şi am avut ocazia să trăiesc în gardă 2 cutremure de grad relativ mic. Conducerea noastră a făcut tot ce putea face, inclusiv expertizarea clădirii… Tare nu aş vrea ca un cutremur similar celui din Turcia şi Siria (sau cel din 1977) să vină peste noi. Ar putea fi vorba chiar despre copiii dumneavoastră!”, a scris medicul pe pagina de Facebook a iniţiativei Spitalul Virtual pentru Copii.
Redactor online: Alina Enache / Foto: Arhivă