PACTUL PENTRU LECTURĂ, demers al editorilor români pentru încurajarea cititului
Publicat de Adina Sîrbu, 15 februarie 2023, 12:58
Cu o cifră de afaceri de aproximativ 60 de milioane de euro înregistrată de edituri din comercializarea de carte, România este depășită de toate țările din Uniunea Europeană, la o distanță foarte mare de Germania, care are o piață de carte ce înregistrează vânzări anuale de aproape 9 miliarde de euro, susțin reprezentanții Asociației Editorilor din România. Directorul executiv al acesteia, Mihai Mitrică a declarat pentru Radio Constanța că nu este nevoie să ne comparăm cu țările mari, ci este de ajuns să ne uităm la vecinii noștri pentru a vedea deficitul în materie de carte și de lectură, de la noi:
MIHAI MITRICĂ: Bulgaria este o țară de trei ori mai mică decât România și are o piață de carte de 60 de milioane de euro, Ungaria este o țară pe jumătate din România și are o piață de carte de 130 de milioane de euro, Slovenia este o țară care are 2 milioane de oameni, cam cât are Bucureștiul, așa, vara, în timpul concediilor, deci Slovenia are 2 milioane de locuitori și piața de carte este de 75 de milioane de euro.
Și nu lipsa banilor ar fi motivul pentru care românii nu citesc sau nu își cumpără cărți, a subliniat Mihai Mitrică:
Noi avem o mare problemă de educație. Nu suntem educați să cumpărăm, să citim și să avem cărți. Câte familii din România mai au o bibliotecă în casă? Statisticile EUROSTAT arată că jumătate dintre români nu citesc nimic pe toată perioada unui an. Educația trebuie să înceapă de la stadiul de bebeluș al copilului când mama sau tata, sau bunica trebuie să-i citească.
Reprezentantul Bibliotecii Județene ”Ioan N. Roman” din Constanța, Corina Apostoleanu, este de părere că cititul ar trebui să fie o preocupare firească în procesul de dezvoltare al oricărui individ:
CORINA APOSTOLEANU: Cred că dincolo de orice, noi pe noi trebuie să ne încurajăm să citim și trebuie să înțelegem care e valoarea cititului în continuare, pentru că lectura te formează, lectura îți formează un vocabular, lectura te ajută să te exprimi mai puțin simplist decât în mesajele schimbate pe fugă în mediile online. Așadar, trebuie regândită lectura în totalitate ca modalitate importantă de a progresa. O parte din oameni au uitat faptul că bibliotecile reprezintă, în sine, o protecție socială. Faptul că poți să împrumuți de aici cartea este un element de protecție socială, chiar dacă el nu mai este numit astăzi așa. Poate nu reușesc să-mi cumpăr această carte, dar poate reușesc să o iau de la bibliotecă – a completat bibliotecarul Corina Apostoleanu, pentru Radio Constanța.
PACTUL PENTRU LECTURĂ a fost lansat, în Capitală, de către membrii Asociației Editorilor din România, astăzi, chiar în ziua de 15 februarie, declarată prin lege ca fiind Ziua Națională a Lecturii.
Prin intermediul acestei inițiative, organizația profesioniștilor din industria cărții vor relua avertismentele transmise și în anii precedenți referitoare la lipsa unei strategii pentru promovarea și stimularea lecturii.
Redactor: Silvia Pascale/ Editor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă