CUTREMURE ÎN TURCIA ȘI SIRIA: 1.000 de medici și asistenți români s-au oferit să ajute victimele seismelor din Turcia
Publicat de Adina Sîrbu, 15 februarie 2023, 07:25
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, aproximativ 1.000 de cadre medicale s-au oferit să meargă voluntar în Turcia să ajute victimele cutremurelor din 6 februarie, dar, până acum, nu au existat solicitări din partea autorităţilor turce, motiv pentru care procesul de înrolare va fi oprit.
„Ţinem legătura cu Ambasada Turciei în România şi înţelegerea a fost ca aceste echipe să fie pregătite, dar numai în cazul solicitării autorităţilor turce, care trebuie să asigure şi un suport logistic şi, ceea ce nu trebuie exclus în niciun fel, siguranţa acestor echipe”, a afirmat Rafila.
El a menţionat că, până în momentul de faţă, autorităţile turce nu au transmis astfel de solicitări.
„Potenţialul de deplasare există, pe de o parte, iar, pe de altă parte, am făcut şi o inventariere a posibilităţii de a interna pacienţi cu politraumă în spitalele din România. Am primit de la colegii noştri de la spitalele de urgenţă din Bucureşti – câteva zeci pe persoane care sunt politraumatizate pot fi tratate în România. Depinde de solicitarea autorităţilor turce”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a menţionat, totodată, că la Unifarm se strâng materiale sanitare, mai ales medicamente, care sunt donate de diverse companii farmaceutice, iar cât de curând va fi organizat un transport al acestor materiale.
***
Ieri, Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a lansat marţi un apel pentru ajutor destinat victimelor seismelor din Turcia și Siria.
Circa 26 de milioane de persoane din ambele ţări au nevoie de ajutor umanitar, în condițiile în care ”suntem martorii celui mai grav dezastru natural din regiunea europeană a OMS din ultimul secol şi încă nu ştim adevărata sa amploare” – a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.
Circa 1 milion de persoane au rămas fără locuinţe în Turcia, iar 80.000 de persoane sunt spitalizate. Este o povară care se răsfrânge asupra unui sistem sanitar afectat, la rândul său, de seism, a spus Kluge.
Directorul OMS Europa şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte apariţia unor probleme sanitare legate de frig, igienă şi salubritate, precum şi de transmiterea bolilor infecţioase, persoanele vulnerabile fiind cele mai expuse.
Sursa: AGERPRES/ Știri online: Adina Sîrbu/ Foto: Save the Children