Când dorul și recunoștința se prind în pagini de carte – Lumile lui Zagreus – un volum despre activitatea regretatului actor Vasile Cojocaru

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 februarie 2023, 08:57
Conf. univ. dr. Adriana Claudia Cîteia, profesor la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius din Constanța, este coordonatorul cărții Lumile lui Zagreus, de la drama sacră la reprezentația teatrală, un volum ce se va lansa pe 24 februarie, în Sala Senatului din campusul universitar.
Cartea este dedicată regretatului actor Vasile Cojocaru. Fiica actorului, actrița Arina Cojocaru, scriitorul Angelo Mitchievici și fostul secretar literar al teatrului de Stat Constanța, teatrologul Anaid Tavitian, se numără printre cei care semnează câte articole în acest volum.
Cartea ”Lumile lui Zagreus, de la drama sacră la reprezentația teatrală” a apărut la inițiativa conferențiarului universitar doctor Adriana Claudia Cîteia, nepoata regretatului actor – Vasile Cojocaru. De altfel, întregul volum este dedicat genialității acestui artist care a fost atât de iubit de constănțeni. Nepoata sa consideră că cei dragi nu dispar niciodată, iar gesturile pe care le facem în amintirea lor, sunt dovezi de iubire și de prețuire, cum este și această carte în care au semnat oamenii apropiați ai artistului.
Adriana Claudia Cîteia: Este un volum dedicat lui, nu neapărat în memoria lui Vasile Cojocaru și pasiunii comune pe care am avut-o pentru Teatrul Antic. Există în carte un singur articol care nu se referă la Antichitate, dar care se referă la o altă iubire a lui și anume, Caragiale. Și atunci, colegul meu, Angelo Mitchievici, s-a gândit că ar putea fi pata de culoare sau elementul distinctiv al acestei cărți. Structura cărții m-a pus mult în dificultate, pentru că am vrut să fie oameni care l-au cunoscut, dar care-mi sunt apropiați și mie. Pentru că trebuia să mizez pe o unitate în scriere.
Redactor: Și una dintre aceste persoane care semnează un articol în carte este chiar fiica actorului Vasile Cojocaru, Arina Cojocaru!
Da, verișoara mea care a dus la capăt proiectul foarte, foarte bine!
Coordonatoarea cărții Lumile lui Zagreus, de la drama sacră la reprezentația teatrală, conferențiarul universitar dr. Adriana Claudia Cîteia ne-a povestit ce importanță copleșitoare asupra vieții sale a avut o carte primită în dar, în clasa a VI-a de la unchiul său, actorul Vasile Cojocaru.
Adriana Claudia Cîteia: Cred că dragostea pentru filozofie și orientarea mea către filozofie, după aceea, în viață, cumva, se datorează acelui moment. Am și acum, primul volum din Aristotel -Metafizica pe care l-am primit de la Vasile Cojocaru. Eram în clasa a VI-a și m-am îngrozit pentru că, după ce a plecat, am încercat să citesc din Metafizica, dacă mi-o adusese să o citesc, trebuia citită! Acela a fost începutul drumului meu către filozofie.
Redactor: Cum vi-l amintiți pe actorul, dar mai cu seamă pe omul Vasile Cojocaru? Pentru că ați crescut lângă el și ați fost inspirată de genialitatea sa!
Adriana Claudia Cîteia: Da, așa este! Prima mea rochiță pentru Teatru a fost la trei ani, este o rochiță din catifea roșie, care a fost desenată de el și pe care mi-a făcut-o mama după schițele lui. Am fost îngrozită când a plecat în armată și m-au calmat foarte greu! Scrisorile lui din armată, către mine, le păstrez și acum. Exista și pe vremea aia hârtie pictată pentru scrisori, era produsă de UNICEF. Și pe astfel de scrisori cu rățuște, cu puișori, îmi trimitea gânduri și mă asigura că e bine, pentru că pentru mine, plecare lui în armată însemna plecarea lui într-o lume pe care eu nu o înțelegeam. Am avut întotdeauna un scăunel între rândurile de scaune de la Teatru pentru că, până la o anumită vârstă nu stăteam bine pe scaunul mare și atunci am avut scăunelul meu pe care stăteam să-l văd. Nu mergeam la Teatru dacă nu juca el în spectacol! A fost un personaj reper pentru noi toți.
În cuprinsul cărții vom descoperi articolele: Actorul și jocul cu destinul, Arhetipul lui Ulysse și tipologia identității de Adriana Claudia Cîteia, Coborârea din Infern. Artistul și metamorfoza Thanatică de Atanase Ștefu, Eleusis. Misterele unei reprezentații milenare, de Vasile Cacioianu, Masca din spatele măștii, de Monica Iuliana Popescu, De la teatrul Antic la cabaret, Scurtă incursiune în istoria teatrului, de Arina Cojocaru, Inversiuni destinale de I.L.Caragiale, de Angelo Mitchievici, Artă și istorie teatrală la Constanța de Anaid Tavitian și Vasile Cojocaru-Biografie în miniatură, semnat de Angela-Anca Dobre.
Actorul Vasile Cojocaru a părăsit scena vieții în luna ianuarie a anului 2010.
Cartea ”Lumile lui Zagreus, de la drama sacră la reprezentația teatrală” va fi lansată pe 24 februarie, de la ora 17: 00, în sala Senatului din Campusul universitar al Universității Ovidius.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu