CUTREMUR TURCIA ȘI SIRIA: România trimite două trenuri cu ajutoare spre zonele devastate. Echipele de salvatori români își continuă misiunea

Publicat de Adina Sîrbu, 12 februarie 2023, 08:40
Două trenuri cu ajutoare, care constau în materiale de cazarmament din stocurile „Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)” ale RescEU, ca urmare a activării acestui program de către Comisia Europeană, au plecat azi-noapte din Bucureşti către Turcia.
„Era planificat să plece duminică dimineaţă, dar, având în vedere că am terminat încărcarea primului tren mai devreme, va pleca (…) în noaptea asta, în speranţa că marţi o să ajungă la depozitul pe care ni l-a indicat Agenţia de salvare din Turcia„, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, sâmbătă seara în Gara Bucureşti Vest, cu ocazia plecării primului tren cu ajutoare.
Oficialul a precizat că în primul tren se află 1.200 de corturi, 8.000 de paturi, saltele, perne, lenjerie şi alte materiale. Diferenţa până la 2.000 de corturi şi restul materialelor vor fi trimise cu al doilea tren.
„Vreau să subliniez efortul major făcut de colegii noştri de la IGSU, pentru că, dacă nu aveam IGSU să se implice şi în implementarea proiectului, dar şi în operaţiunea de încărcare (…), trenul acesta poate pleca după două-trei zile sau patru zile şi nu acum. (…) Suntem alături de populaţia din Turcia şi încercăm să facem tot posibilul, pentru că aceste materiale sunt extrem de necesare şi trebuie să ajungă foarte rapid„, a mai spus Arafat.
România va asigura transportul mai multor tipuri de produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în cadrul asistenţei internaţionale oferită Turciei, potrivit unei hotărâri adoptată vineri, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că nu se pune deocamdată problema retragerii echipelor de salvatori români din Turcia, acestea fiind protejate de forţele de ordine la unele dintre misiunile pe care le execută.
„Am discutat cu şeful misiunii (…). În unele misiuni pe care le execută sunt însoţiţi de jandarmi, pentru protecţia lor, dar nu neapărat că au motive să plece de acolo. Deci este o zonă care este cu foarte multe clădiri dărâmate, mai apare o persoană sau alta care încalcă regulile ordinii publice şi pentru asta s-a decis să se cheme un sprijin şi să fie întăriri, o echipă de jandarmi când ei lucrează. Dar nu se pune problema retragerii, chiar am fost rugaţi să mai rămânem o perioadă (…) şi echipele noastre vor rămâne până ni se va spune că s-a terminat faza de căutare-salvare şi atunci noi suntem pregătiţi imediat să-i aducem înapoi„, a declarat, sâmbătă, Raed Arafat.
În Turcia sunt prezente două echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.
Agenţia Federală Germană pentru Asistenţă Tehnică (THW) şi organizaţia de ajutor I.S.A.R Germania şi-a suspendat, sâmbătă, operaţiunile de salvare în provincia turcă Hatay, grav afectată de seismele de luni, din motive de securitate. Anterior, militari din cadrul unităţii de ajutor în caz de dezastru a armatei austriece şi-au stopat activităţile de salvare în provincia Hatay, indicând la rândul lor „riscuri de securitate” în zonele în care intervin.
Sursa: AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: IGSU