Folosirea detectoarelor de metale fără autorizație poate atrage amenzi și de 75.000 de lei

Publicat de Adina Sîrbu, 11 februarie 2023, 12:49
Filmele cu Indiana Jones au aprins imaginația multor generații de adolescenți, care au visat să descopere temple antice, pierdute în jungla amazoniană.
Cei pe care viața i-a dus pe un alt drum au ocazia să se reîntâlnească, acum, la vârsta maturității, cu un vis al copilăriei, din postura de arheolog amator. Ne referim, mai exact, la utilizatorii de dectoare de metale, care scot la lumină, din pământ, fragmente din istoria milenară a României.
Polițiștii atrag, însă, atenția că persoanele fizice pot să dețină și să utilizeze detectoare de metale doar în anumite condiții. Prima este obținerea unei autorizații de la Poliție.
Olimpia Ceară, purtător de cuvânt al IPJ Constanța: În vederea obținerii autorizației de deținere a detectoarelor de metale, persoana fizică trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani. Accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniul arheologic fără autorizația de deținere constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează: neanunțarea descoperirilor arheologice întâmplătoare – cu o amendă de la 2.000 de lei la 50.000 de lei, deținerea de detectoare de metale fără autorizație de deținere – cu o amendă de la 25.000 de lei la 75.000 de lei și confiscarea detectoarelor.
Tezaurul de la Ciobănița conține 610 monede romane provinciale de bronz și cinci obiecte realizate din fier, toate fiind curățate și inventariate într-o primă etapă.
În pofida muncii laborioase care nu s-a încheiat, specialiștii Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța vor face tot posibilul ca tezaurul monetar să poată fi expus pentru public până la finalul anului.
Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Silvia Pascale, arhivă