TULCEA: Plan de acţiune pentru controlul şi reducerea numărului de cai crescuţi în libertate în Delta Dunării: „Trebuie să stabilim care sunt proprietarii acestor cai“
Publicat de , 9 februarie 2023, 15:26
Astăzi, la sediul Prefecturii Tulcea, a avut loc o şedinţă de lucru pe tema situaţiei cailor crescuţi în libertate în Delta Dunării, în contextul în care, în judeţul Tulcea, au fost identificaţi şase cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină, o boală ce se poate răspândi, generând pierderi importante crescătorilor de cai.
În zonă, în mod tradiţional, oamenii îşi lasă animalele libere şi tocmai de aceea, susţin autorităţile, foarte puţini proprietari îşi asumă obligaţia de a le asigura acestora condiţii corespunzătoare de adăpost. Planul elaborat de autorităţi îşi propune identificarea proprietarilor şi a numărului de cabaline care păşunează în Delta Dunării.
„Am apreciat a fi necesar să întocmim un plan de acţiune. În urma unor discuţii în comisii, a unor discuţii cu fiecare dintre instituţii, am redactat acest plan, cu 16 puncte, dintre care cel mai important – identificarea proprietarilor şi a numărului de cabaline care păşunează pe raza UAT-urilor din Delta Dunării, cât şi informarea deţinătorilor cu privire la obligaţiile ce le revin privind păşunatul controlat şi a normelor sanitar-veterinare, până la identificarea cabalinelor, conform legislaţiei în vigoare, identificarea şi consilierea proprietarilor, pentru soluţii legale de valorificare a cabalinelor“, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu.
Prefectul a mai precizat că punerea în practică a planului va începe de săptămâna viitoare şi a subliniat că acesta are un „termen permanent“.
„Din punctul nostru de vedere, al ANSVSA, trebuie să stabilim care sunt proprietarii acestor cai. Şi noi am venit în urma sesizărilor făcute de ONG-uri şi trebuie să le mulţumim. După ce vom stabili care sunt proprietarii, atunci trecem la identificarea lor, la trecerea lor în registrele agricole şi, în funcţie de situaţie, aceste animale pot fi valorificate economic, după ce se fac analize. În această zonă evoluează anemia infecţioasă, o boală ce poate fi eradicată şi trebuie să fie eradicată. În urma analizei de probe, în acest moment avem 6 cai cu anemie infecţioasă. Proprietarii acestor animale trebuie despăgubiţi deci, prin urmare, nu au ce pierde“, a declarat directorul adjunct al ANSVSA, dr. Dănuţ Păle.
La rândul său, directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitică Tuchilă, a precizat că medicii veterinari de liberă practică fac analize, în fiecare an, pentru a evidenţia animalele bolnave. Anemia infecţioasă ecvină se transmite de la animal la animal, prin coabitare, iar în sezonul infecţios – prin insectele hematofage.
„DSVSA s-a implicat în eradicarea acestei boli şi prin autorizarea, în anul 2017, a unui abator, special pentru a fi tăiaţi aceşti cai bolnavi. Au fost extraşi în fiecare an şi dirijaţi către SNCU, în 2018 – 27 de cabaline, iar în 2019 – 11 capete. În momentul de faţă, la nivel judeţean, avem 6 cai bolnavi. La nivelul Deltei Dunării, microciparea merge destul de greu şi ca urmare a reticenţei proprietarilor de a-şi identifica animalele şi aici mă refer şi la celelalte specii“, a declarat directorul DSVSA.
Redactor online: Alina Enache / Foto: Prefectura Tulcea