Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Horia Constantinescu (ANPC), despre ordinul ce impune detalierea ingredientelor din meniul restaurantelor: „Dacă Dumnezeu și-ar fi dorit să mâncăm E-uri, am fi avut copăcei care ne oferă E-urile“

INTERVIU | Horia Constantinescu (ANPC), despre ordinul ce impune detalierea ingredientelor din meniul restaurantelor: „Dacă Dumnezeu și-ar fi dorit să mâncăm E-uri, am fi avut copăcei care ne oferă E-urile“

Publicat de , 7 februarie 2023, 10:11

Autoritatea Protecției Consumatorilor solicită mai multă transparență din partea operatorilor de alimentație publică, în sensul comunicării ingredientelor folosite la prepararea produselor. Altfel spus, fiecare client interesat să poată cunoaște din ce este pregătit produsul comandat. Lupta împotriva “E”-urilor trece într-o altă etapă, în care, spre exemplu, amelioratori, aditivi sau potențiatori vor fi menționați explicit pentru a ști la fiecare înghițitură cât de sănătos mâncăm. Laurențiu Despina a dialogat pe această temă cu Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. 

De la 15 martie intră în vigoare un ordin al ANPC-ului care impune operatorilor economici din alimentația publică, fie vorbim de cantine, de restaurante sau unități de tip fast-food, pună la dispoziția clienților informații despre ingredientele preparatelor comercializate. Care este motivația acestui demers?
Dacă în situația produselor alimentare ambalate Regulamentul European 1169 obligă producătorul comunice consumatorului, pe ambalaj, toate informațiile pe care noi astăzi le solicităm fie prezente și în meniul restaurantelor, iată acest lucru nu se întâmplă și în cazul lămurit de acest ordin. Ca proprietar de restaurant, duc cumpăr un pachet cu biscuiți de la un alt operator economic, găsesc pe ambalajul respectivului produs toate informațiile necesare, dacă desfac pachetul și pum biscuiți aceea în farfuria unui restaurant, informațiile pe care eu, la momentul achiziției le puteam parcurge, nu mai sunt puse la dispoziția consumatorilor.
Trebuie se facă o diferență, și cred este majoră, între operatorii economici ce pun în farfuria consumatorilor produse cât mai aproape de natural, cu drumul cât mai scurt de la furcă la furculiță, așa cum iată, inclusiv Europa își imaginează trebuie făcut în perioada imediat următoare, spre deosebire de cei ce aleg cumpere produse alimentare, nu spun mai bune sau mai puțin bune decât celelalte, dar de altă natură, pline de conservanţi şi aditivi alimentare. Ori acest lucru trebuie comunicat părinților, copiilor ce își doresc le ofere acestora o alimentație mult mai aproape de natural, trebuie comunicat tuturor celor ce nu își doresc consume aditivi alimentari sau potențiatori de arome, tuturor celor care preferă mănânce altfel decât o compoziție chimică cu aparență de alimente.
De multe ori spunem mergem la restaurant ca mâncăm ceva bun, iar uneori chiar folosim această sintagmă: „ca la mama acasă“. Numai la restaurant mâncăm aditivi, spre exemplu?
Din păcate, fiecare dintre consumatori nu știe exact ce mănâncă, nici măcar la o rudă sau la un prieten acasă, pentru decizia acestuia poate fi de a utiliza produse în a căror opoziție intră aceste variante. Decizia, iată, în oricare dintre situații, trebuie fie pusă la dispoziție, în calitatea de consumator pe care o am, pentru a putea lua o decizie de tranzacționare, fiind pe deplin informat. Nu se mănâncă nici mai bine, nici mai rău, nu putem generaliza! Ori, cred eu trebuie afli dacă mănânci ciorbă cu perișoare cu grăsime de palmier sau ciorbă cu perișoare cu smântână care provine din lapte. Unii reprezentanți ai industriei HORECA invocă meniurile vor și extraordinar de stufoase. Ține de decizia fiecăruia dintre ei. Pot adaugi maioneză, ceea ce înseamnă ai bătut două ouă, le-ai adăugat ulei, puțină zeamă de lămâie, sare, și ai o maneză chiar ca la mamă acasă, sau pot achiziționezi produsul respectiv din comerț și o constaţi sunt minim 7-8 E-uri pe eticheta acestuia. Este o mare diferență și trebuie facă diferența aceasta în momentul în care consumatorul alege mănânce într-un loc sau în altul.
Spuneați, apropo de o masă la restaurant, după ce mănânci ai demarat deja procesul de îmbălsămare din timpul vieții. V-aș întrebat – nu e cam dură formularea? Sau e cazul ne speriem apropo de ceea ce am mâncat până acum, neștiind chiar totul despre mâncărurile servite?
Am mai spus și că, dacă Dumnezeu și-ar fi dorit mâncăm E-uri, am fi avut copăcei care ne oferă E-urile, încercând să ironizez şi să atrag atenția consumatorilor și a operatorilor economici legat de diferențele enorme dintre produsele servite cu ingrediente cât mai aproape de natural și produsele cât mai aproape de comercial și de rentabilizare și de diminuare, eventual, a perisabilității. Pentru că, ceea ce se imaginează prin scurtarea drumului de la furcă la furculiță este tocmai evitarea conservanților și a tuturor formelor de aditivare ale unui produs necesare când acest produs străbate un drum mai lung, încercam atrag atenția o alimentație sănătoasă este cea care se apropie foarte tare de producător și de evitare a consumului orcărei variante de conservanţi. Copilul meu îmi doresc mănânce smântână din lapte și nu o cremă vegetală pe bază de grăsime de palmier. Dacă Dumnezeu imagina noi, locuitorii ținutului acestuia, trebuie mâncăm grăsime de palmier, probabil aveam pe dealurile noastre plin de palmier și nu de stejari.
Ce se întâmplă cu unitățile de alimentație publică unde nu se va respecta acest ordin. Cât de grav va fi?
Într-o primă variantă, cu siguranță vom aplica avertismentul. Vom nota în cazierul comercial abaterea respectivă… La următoarea dată când ne vedem, dacă este în mai puțin de 6 luni, cu siguranță pot interveni măsurile complementare de suspendare a activității, până o ne lămurim nu trăim într-o țară anarhică, până o ne lămurim nu trebuie vină permanent lumină din partea altor țări legate de exigențe și putem și noi iniția demersuri. Noi am notificat cu acest ordin Comisia Europeană, nu a avut observații de făcut, ceea ce înseamnă a fost de acord cu implementarea acestui ordin. 
Până la ceea ce se dorește a ascunde de informațiile aduse consumatorilor, noi credem autoritatea noastră are ca scop protejarea acestuia și mai puțin a celor care doresc permanent găsirea de subterfugii pentru a nu informa corect și complet consumatorul.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Alina Enache / Foto: Arhivă
În zona campusului universității Ovidius din Constanța va fi amenajat un parc nou
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 15:13

În zona campusului universității Ovidius din Constanța va fi amenajat un parc nou

În zona campusului universității Ovidius din Constanța va fi amenajat un parc nou. Proiectul este inițiat de asociația Constanța Restart, al...

În zona campusului universității Ovidius din Constanța va fi amenajat un parc nou
TULCEA: Braconieri surprinși cu sturioni în portbagaj
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 15:12

TULCEA: Braconieri surprinși cu sturioni în portbagaj

La data de 12 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Direcției de Ordine Publică – Serviciul de Poliție „Delta Dunării” împreună cu...

TULCEA: Braconieri surprinși cu sturioni în portbagaj
Piesa de Patrimoniu: Primul submarin militar al României, Delfinul I
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 13:32

Piesa de Patrimoniu: Primul submarin militar al României, Delfinul I

Despre primul submarin militar al României, Delfinul I, cum mai este cunoscut, vorbim astăzi la Piesa de Patrimoniu. Silvia Pascale a mers la...

Piesa de Patrimoniu: Primul submarin militar al României, Delfinul I
CONSTANȚA: Peste 140 de arbori au fost plantați astăzi în incinta Palatului Copiilor
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 12:41

CONSTANȚA: Peste 140 de arbori au fost plantați astăzi în incinta Palatului Copiilor

Peste 140 de arbori au fost plantați astăzi în incinta Palatului Copiilor, în cadrul unei acțiuni organizate de asociațiile Constanța Restart...

CONSTANȚA: Peste 140 de arbori au fost plantați astăzi în incinta Palatului Copiilor
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 11:59

CONSTANȚA: Intervenție mai puțin obișnuită a pompierilor

Salvatorii constănțeni au avut parte de o intervenție mai puțin obișnuită, dar plină de emoție, în acest weekend. De data aceasta, nu...

CONSTANȚA: Intervenție mai puțin obișnuită a pompierilor
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 11:35

Două nave fluviale de pasageri acostează în portul Constanța

În acest weekend, la terminalul de pasageri al portului Constanța fac escală două nave fluviale de pasageri. Astăzi, 12 aprilie, ajunge în...

Două nave fluviale de pasageri acostează în portul Constanța
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 10:10

Câștigul salarial mediu net a crescut peste 5000 de lei, în luna februarie 2025

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.351 lei în luna februarie 2025, fiind mai mare cu 23 lei (+0,4%) față de luna anterioară, conform...

Câștigul salarial mediu net a crescut peste 5000 de lei, în luna februarie 2025
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 09:30

CONSTANȚA: Polițiștii nu au fost informați cu privire la o posibilă reducere a fondurilor pentru carburanți

Polițiștii din județul Constanța nu au fost informați, până la această oră, cu privire la reducerea fondurilor pentru carburanții auto,...

CONSTANȚA: Polițiștii nu au fost informați cu privire la o posibilă reducere a fondurilor pentru carburanți