CONSTANŢA: “Exponatul Săptămânii”, la Muzeul de Artă Populară
Publicat de Doina Sirbu, 6 februarie 2023, 11:26
Una dintre inițiativele Muzeului de Artă Populară din Constanța este aceea de a prezenta online, în fiecare zi de miercuri, un obiect de patrimoniu, în cadrul proiectului intitulat “Exponatul Săptămânii”.
Mai multe detalii despre această inițiativă a aflat Nicu Ispas, din discuția cu muzeograful Ioana Tompe.
Doamna Ioana Tompe, cum alegeți obiectul pe care îl promovați în mediul virtual, în cadrul proiectului intitulat “Exponatul săptămânii”?
Ioana Tompe: Practic, este un obiect de patrimoniu, ales pe baza unor criterii de către noi și prezentat atât pe site-ul Muzeului, cât și pe Facebook-ul muzeului. Deci, este vorba de prezentarea online a acestui obiect de patrimoniu dintre obiectele colecțiilor noastre aflate în depozitele Muzeului.
Ce exponate promovați online de-a lungul unui an?
Ioana Tompe: Piese din portul popular din Dobrogea și din celelalte zone ale țării. Avem piese de port și țesături specifice etniilor Dobrogei, cum sunt aromânii, turcii, tătarii, bulgarii, grecii. Am prezentat scoarțe și covoare și ștergare din organizarea interiorului locuinței țărănești din toate zonele etnografice ale țării vase din ceramică din cele mai renumite centre de olărit din țară, vase din aramă şi lemn de uz gospodăresc și de inventar ocupațional, icoane țărănești pictate pe sticlă și lemn, pe care le prezentăm în mod special în preajma unor sărbători importante din calendarul religios. Deci, iată o categorie foarte variată de obiecte care asigură o plimbare virtuală prin colecțiile Muzeului nostru, dincolo de expoziția permanentă și de expozițiile temporare pe care noi le organizăm.
Cum este prezentat obiectul de patrimoniu pe care îl propuneți spre vizualizare în mediul virtual, în fiecare zi miercuri?
El este cât mai amănunțit descris pe baza fișei de evidență. Este menționată denumirea locală, locul și anul achiziției, vechimea acolo unde este posibilă precizarea, tehnica și materialele folosite la confecționare. Sunt atent detaliate croiul, descrierea motivelor cromaticii. Atenția noastră este concentrată în special către piesele de patrimoniu clasate de către Ministerul Culturii în cele două categorii juridice – fond și tezaur, pe baza dosarelor întocmite de Muzeul nostru și certificate de expert.
Săptămâna aceasta la Muzeul de Artă Populară din Constanța, exponatul săptămânii este un ștergar tătăresc denumit șerbentî. Acesta face parte din categoria pieselor ceremoniale care intră în amenajarea decorativă a odăii mirilor. Este realizat prin tehnica broderiei pline cu dublă față, după desen, pe gherghef, pe pânză fină importată din Turcia. Ștergarul a fost achiziționat în anul 1975 din localitatea Murfatlar.
Redactor: Nicu Ispas/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Muzeul de Artă Populară din Constanța