Anularea abonamentului anual de 20 de lei a dus la creșterea numărului de utilizatori la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman din Constanța
Publicat de , 6 februarie 2023, 14:35 / actualizat: 7 februarie 2023, 10:17
Suma de 20 de lei poate părea neînsemnată, dar, pentru o familie cu venituri mici, o taxă anuală de 20 de lei pentru fiecare membru al familiei în parte, care își dorea să împrumute cărți de la Bibliotecă, însemna enorm. A fost și motivul pentru care, printr-o Hotărâre a Consiliului Județean Constanța, în mai 2021 a fost eliminată taxa de acces la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman.
Efectul? Un număr considerabil mai mare de utilizatori, este de părere Alina Grama, bibliotecar în cadrul Compartimentului de Achiziție de carte:
„Am văzut din ce în ce mai mulți utilizatori întrebând unde se pot face înscrieri, la Bibliotecă. Chiar sunt zile în care se face rând de așteptare acolo, în fața Biroului de Înscrieri. Observ și eu, când mai sunt întrebată, în treacăt, pe hol, cât costă permisul. Răspund că este gratuit și atunci văd zâmbet și bucurie!“
Pentru anul 2022, considerat un an pandemic și post-pandemic, fondurile pentru achizițiile de carte nouă la Biblioteca Județeană Constanța au fost diminuate. Chiar și în aceste condiții, au fost cumpărate aproximativ 300 de volume pentru Secția împrumut pentru copii, 77 de lucrări de referință sau de specialitate (atlase, dicționare și tratate) pentru depozitul general al sălilor de lectură. S-au achiziționat, de asemenea, în 2022, câteva sute de cărți și pentru Secția de împrumut pentru adulți și filiala Bibliotecii din cartierul I. C. Brătianu. Există, însă, speranțe că bugetul ce va fi stabilit în luna martie pentru anul 2023, dedicat cumpărării de carte nouă, va fi unul mai mare.
„Anul acesta ne-am propus să achiziționăm mai multă carte, iar suma, sperăm că va fi dublă față de anul trecut.”
Foarte mulți utilizatori solicită cărți de literatură contemporană de la secția de împrumut. De la momentul lansării unui volum pe piață, până la achiziția și trecerea lui în raftul Bibliotecii Județene poate trece și o lună de zile. În ceea ce privește cărțile de referință, care nu trebuie să lipsească din patrimonial niciunei biblioteci județene, primele trei titluri propuse pe lista de achiziții de anul acesta, ar fi „Dicționarul romanului central-european din secolul XX“ de Adriana Babeți, „Theodoros“ de Mircea Cărtărescu, și „Cenaclul de Luni“ de Cosmin Ciotloș, a mai anunțat Alina Grama, bibliotecar în cadrul Compartimentului de Achiziții a Bibliotecii Județene Constanța.
„Când facem achizițiile de carte trebuie să facem o medie între cererea cititorilor și ofertele editoriale. Urmărim trei criterii: cererile cititorilor, recomandările oficiale și existentul în cadrul colecțiilor. Practic, trebuie să ținem cont de cărțile cele mai bine cotate, cele mai bine vândute, de recomandările blogurilor de lectură, de recomandările editurilor, de ce nu, ale scriitorilor, și de tot ce înseamnă marketing cultural. De asemeni, avem în vedere bibliografiile școlare și ale facultăților din Constanța. Noi trebuie să urmărim toate aceste recomandări ale autorităților în domeniu, și să aducem carte. Achiziționăm atât ceea ce se cere din domeniul literaturii de consum, dar trebuie să completăm colecțiile ținând cont și de recomandările oficiale și, în același timp, să vedem, cantitativ, cât putem să plusăm, câte exemplare putem să punem la dispoziția publicului astfel încât cartea să fie suficientă.“
Sunt vești bune și în ceea ce privește derularea proiectului Raftul Verde. Tot Alina Grama ne-a anunțat că, în curând, cei care vor trece pe lângă minibibliotecile instalate în oraș, vor putea alege nu doar o carte tipărită, ci și una în format electronic. „Va fi suficient să acceseze un link afișat și, pe baza permisului de bibliotecă valid, vor putea împrumuta, în mod gratuit, titluri recent editate. Vom veni cu această ofertă pentru a satisface nevoia cititorilor de acces la carte de oriunde. Dacă prin minibibliotecile stradale încercăm să punem cartea la îndemâna cititorului, scutindu-l de un drum imediat la bibliotecă și în același timp invitându-l să descopere noi și noi titluri la sălile de lectură sau secțiile de împrumut ale instituției, prin cartea în format electronic vom oferi acces în mobilitate, maximizând, în acest fel, libertatea de mișcare. Este un mic pas pentru diversificarea ofertei proiectului, ținând cont de cerințele publicului“, a concluzionat Alina Grama, inițiatoarea proiectului Raftul verde, din cadrul Bibliotecii Județene Ioan. Roman din Constanța.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Arhivă