Peste 800 de elevi din Tulcea au beneficiat în perioada octombrie 2022-ianuarie 2023 de o serie de sesiuni non-formale de învățare gratuite
Publicat de Doina Sirbu, 30 ianuarie 2023, 15:28
Asociația “Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară” a organizat în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, sesiuni de educație non-formală despre drepturile omului, educație pentru demnitate și educație pentru igienă primară și prim ajutor, în 8 comunități din județul Tulcea. Astfel, au fost implicați peste 800 de elevi, în cadrul proiectului „Scolile Satelor Noastre – Recuperarea decalajelor de învățare în mediul rural”.
“Această etapă a proiectului a adus în centrul atenție 3 teme esențiale pentru elevii de gimnaziu și liceu – educație despre drepturile omului, educație pentru demnitate și educație pentru igienă primară și prim-ajutor. În cadrul sesiunilor despre drepturilor fundamentale ale omului, au fost abordate noțiuni și discutate exemple despre prevenția și combaterea violenței domestice și a altor tipuri de abuz, drepturile și obligațiilor elevilor, suportul și limitele acestuia când este oferit de cadre didactice, autorități locale și autorități centrale. Partea de educație pentru demnitate este legată de drepturile omului, dar în plus aceasta pune accent pe identificarea propriilor trăiri și emoții, definirea demnității la fete și la băieți, definirea valorilor personale și importanța lor, exemple de încălcare a demnității și încurajarea dezvoltării personale pe viitor, precum și importanța continuării studiilor. Totodată, importanța igienei și a cunoașterii primului ajutor vine în contextul pandemiei Covid-19, se abordează teme de igienă primară și corporală, distanțare socială în situații de pandemie și importanța controalelor medicale”, a precizat Anca Nastase, președinte și fondator „Școlile Satelor Noastre”.
840 de elevi din localitățile Topolog, Isaccea, Măcin, Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu, Nalbant, Niculițel și Hamcearca – 520 elevi de gimnaziu, cu vârste sub 14 ani și 320 de elevi de liceu cu vârste între 14-17 ani au învățat cu ajutorul experților, specific pentru fiecare grupă de vârstă, despre temele menționate. O atenție deosebită a fost acordată elevilor de liceu, unde discuțiile au fost adaptate vârstei, aceștia fiind încurajați să își continue studiile.
Proiect derulat de Asociația “Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește nivelul de informare și educare al elevilor din mediul rural cu privire la cetățenia activă și drepturile omului, demnitate și protecția mediului.
Redactor: Liliana Moldoveanu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Școlile Satelor Noastre