MANGALIA: Ce au hotărât consilierii locali privind preţul gigacaloriei către populaţie
Publicat de Doina Sirbu, 30 ianuarie 2023, 16:07
Votul la singurul proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Muncipal (CLM) Mangalia a durat o oră și jumătate. Unul dintre inițiatorii proiectului de hotărâre supus, astăzi, aprobării plenului CLM ce vizează scăderea prețului de facturare a gigacaloriei către populație la un preț de 366,67 de lei/Gcal, iar subvenția de la bugetul local de 431,60 de lei/Gcal. Menabit Ozghiun (PER), a precizat că facturile mari la energia termică se vor resimți în întreaga activitate economică a orașului.
„Ca subvenție… este un drept al cetățeanului, nu cred că Consiliul Local ar vrea să opună acestui drept, adică să-i taie subvenția acordată de stat, s-o facă zero astfel încât facturile la căldură să crească cum s-a întâmplat în luna decembrie și luna noiembrie. În momentul în care, dintr-un buget de familie de 5.000 de lei, 3.100 de lei se duc pe întreținere, 400 de lei se duc pe energia electrică, mai vin şi alte cheltuieli, acelei familii, din 5.000 de lei, îi mai rămân 1.000 de lei! Ce să facă cu 1000 de lei? Nemaifiind bani în bugetul familiei, nu va mai exista consum în Mangalia, consum economic, și economia locală va colapsa pentru că nu vor mai fi bani să cumpărăm un creion, rechizite pentru copii”, a declarat Menabit Ozghiun.
Un alt semnatar al proiectului, Paul Foleanu (PSD), a precizat că în Mangalia sunt branșate la sistemul centralizat în jur de 5.000 de unități locative, în jur de 800 beneficiind de ajutor la încălzire.
„În luna noiembrie 2022, s-au format circa 923 de cereri pentru acest ajutor. Au fost aprobate din bugetul local, 815, iar 108 au fost respinse. Ajutorul din bugetul de stat, din toate aceste cereri au fost aprobate – 559 de cereri și 85 a fost respinse. Asta pe noiembrie, în condiţiile în care era cald. În decembrie au fost aprobate numai 75 de cereri și respinse 7. În ianuarie, adică luna aceasta, până la data de 23, când au făcut ei situația, au fost aprobate 23 de cereri și două respinse. Ca atare, plus minus, în jur de 850 de familii beneficiază de acele ajutoare. Ce facem cu restul de 4. 500 de familii care nu beneficiază de ajutoarele acestea de stat și locale? De ce anul ăsta s-a schimbat cu ceva situația economică a cetățenilor din Mangalia, adică sunt cumva mai bogați decât anul trecut când le-am aprobat aceeași hotărâre inițiată de domnul primar? Mă întreb, vă întreb pentru că noi suntem “pentru”, de aia am şi iniţiat acest proiect”, a declarat Paul Foleanu.
La ședință au participat mai mulți cetățeni și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari care au expus problemele cu care se confruntă.
„Apartament cu 3 camere, familie cu 2 copii. Rate la apartament, iar subvenție 40%, 1.100 de lei căldură. O bătrână neinformată sau probabil dezinformată, cu pensie mică – 1.750, un calorifer pornit, cu gigacalorimetru individual – 550 de lei căldura. Bătrâni bolnavi, fără subvenție, două pensii, una de 1.700 de lei, una de 3.600, nu au bani să-și cumpere medicamente pentru că au dat 2.100 la întreținere pe căldură. O familie unde sunt 3 adulți, o bătrână pensionară bolnavă, doi adulți cu serviciu și alți doi copii, se încadrează la subvenție de 20 %, au un apartament cu 3 camere, 57 de metri pătrați, le-a venit căldura pe noiembrie 1.300, pe decembrie tot 1.300. Alt caz şi ultimul, un venit de 4.700 de lei, două persoane în vârstă, au depus cererea în noiembrie prin asociație. Nu le-a venit răspunsul nici acum că s-a aprobat sau nu s-a aprobat. Au închis caloriferele, au recurs la încălzirea cu aerul condiționat”, a declarat unul dintre cetăţenii prezenţi în sala de şedinţă.
Viceprimarul Dragoș Angelescu (PNL) a precizat că facturile mari sunt cauzate de numărul mare de apartamente debranșate de la sistemul centralizat de pe anumite scări de bloc.
„Avem blocuri de pe Sirenei, de pe 1 Decembrie, de pe Ștefan cel Mare, pe care le-am verificat personal. Încălzirea pleacă de la 400 de lei și ajunge la 1.000 de lei la o scară de bloc. La o altă scară de bloc pleacă chiar de la 190 de lei și ajunge la 750 de lei. Pe 1 Decembrie, la blocul T16, discutăm de la 382 la 716 lei. Este lista de întreținere afișată, nu discutăm de altceva. Sunt sume și cuantumuri care trebuiesc achitate de către aceste familii, fără subvenție. Deci, eu vorbesc ce s-a facturat de la GoldTerm. Da, într-adevăr, am văzut situații spre 1.000 de lei, situație de 2.000, 2.500, sunt cazuri excepționale care se datorează în primul rând faptului că pe scara blocului sau pe blocul respectiv, din 3-4 scări, în format, 60-70-80 de apartamente mai mai sunt racordate la GoldTerm, două, trei apartamente”, a declarat viceprimarul Dragoș Angelescu.
Cu opt voturi „pentru” și opt „abțineri” proiectul de hotărâre nu a fost adoptat.
Redactor: Dana Malciu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Dana Malciu